In de winkel aan het Maertensplein worden de coronarichtlijnen nauwgezet gevolgd.
In de winkel aan het Maertensplein worden de coronarichtlijnen nauwgezet gevolgd.

Meer lekkers van Bos in Coronatijd

Algemeen

door Henk van de Bunt

Bakkers, slagers en groenteboeren doen goede zaken tijdens de coronacrisis. Hoewel de afgelopen jaren honderden van deze speciaalzaken zijn gevallen, is hun omzet in de ‘coronamaanden’ juist gestegen. Bij bakkers namen de verkopen toe met 16 procent, bij slagers met 36 procent en bij groenteboeren zelfs met 40 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK, dat het koopgedrag van een panel van 10.000 huishoudens tijdens de eerste golf in de maanden april, mei en juni onderzocht: ‘In de coronatijd laten mensen zich meer verwennen, zeker omdat het moeilijker is om buiten de deur te eten. De consument zoekt in feite het genieten en de gezelligheid thuis op. Ze willen zichzelf meer verwennen en kopen daarom wat luxer’.

Persoonlijk
Hoe was het eigenlijk in de periode maart - november tot nu toe? Bert Bos van Bakker Bos bevestigt het beeld: ‘Boven verwachting goed. We draaien met onze (vier) winkels en de tegenvallende horecaomzet goed. Erg vervelend dat deze groep hard getroffen wordt en hopelijk mogen ze één deze dagen weer open. Door een beperkt aantal klanten toe te laten is het goed te doen voor onze medewerkers. De klanten komen minder vaak maar nemen meer mee. Ook ontmoeten wij veel nieuwe klanten, die er even op uit gaan na het wandelen of fietstochtje en die dan gelijk wat lekkers meenemen. En we zien toch ook veel ouderen, die het fijn vinden niet in de drukte en toch persoonlijk bediend te worden’.

Afstand
Annemiek Bos vervolgt: ‘Onze winkels hebben een deurbeleid van max. 3 à 4 klanten in de winkel: zo houdt men genoeg afstand. In het begin moesten we er nog veel op attenderen. Nu is men er wel alert op. We dragen allemaal mondmaskers en wassen en desinfecteren veel onze handen. Verder zijn er looproutes in twee winkels en spatschermen aanwezig. De zelfbediening is voor een aantal producten bediening geworden i.v.m. de hygiëne’. Annemiek bevestigt ook het beeld dat door corona Nederland massaal is overgegaan op betalen per pin: ‘In maart waren bijna alle betalingen per pin. Momenteel krijgen we wel weer meer cash binnen. In onze winkels in Hilversum en Den Dolder blijft het nog 95% pin in Maartensdijk is het wel minder geworden’.

Personeel
Annemiek vertelt dat er tot juni weinig verloop onder de medewerkers was: ‘Geen zieken en niemand ging op vakantie of nam vrije dagen op. In de zomer lukte het maar net om personeel vrij te geven, we hebben geen zomerdip gehad en het was flink doorwerken. In het najaar toen de scholen weer begonnen was veel zaterdagpersoneel verkouden en testuitslagen duurden erg lang. Afgelopen maand is een aantal personeelsleden ziek geweest vanwege corona en moest er een aantal in quarantaine vanwege besmetting in huiselijke kring. De druk op de medewerkers neemt nu wel toe en het is flink puzzelen om alles rond te krijgen. En we hebben er 2 nieuwe medewerkers erbij gekregen, maar deze moeten nog ingewerkt worden’.

Sint
Ambachtelijke ondernemers doen meestal goede zaken zo met de feestmaand december voor de deur. Een maand, die vanuit de tweede helft van november via Sinterklaas overgaat naar de winter- of kerstmaand december. Merkt jullie bedrijf wel iets van het Sinterklaasfeest? Bert: ‘Komt nu pas een beetje op gang, maar de laatste jaren wordt ook door de klant pas laat besteld. Deze week komen de eerste bestellingen al wel binnen’.

Kerst
Het Kerstfeest is tegenwoordig er één van samenkomst van familie en vrienden. Daarbij is vanaf het begin van de viering een traditie ontstaan van overvloedig eten en drinken. Is dit beeld ook in 2020 te verwachten? Bert Bos: ‘Zeker, iedereen viert het thuis in kleine kring. We hebben gelukkig een goede aanloop die week t/m donderdag. Wat bedrijven gaan doen is nog de vraag; een paar aanvragen zijn binnen. Veel wordt er op het laatste moment besteld wij zijn flexibel tot een bepaalde hoeveelheid. We houden geen proeverijen. Wel hebben we in maart onze webshop geactiveerd en deze loopt goed. Tijd voor proeverijen ontbreekt ook eerlijk gezegd’.

!