Logo vierklank.nl
Foto:

NPO Radio 4-presentator verkent het Groene Hart

Verwoed Radio4-luisteraar Sylvia tipte de redactie: ‘Presentator Lex Bohlmeijer (KRO-NCRV) stapt weer op de fiets om zijn NPO Radio 4-programma Passaggio een week lang vanuit het land te maken en niet vanuit de studio’. Van 16 tot en met 20 november duikt hij het Groene Hart in, weg van de Randstad, op zoek naar mooie verhalen en bijzondere natuur. En op zak heeft hij de mooiste klassieke muziek. Maandag jl. vertrok hij vanuit Groenekan. 

door Henk van de Bunt

Het Groene Hart is mooi, maar ook aan het veranderen. Kan het blijven bestaan als veengebied met boerenbedrijven erop? De herfst is in ieder geval een seizoen van transformatie en het perfecte decor voor Lex’ zoektocht in het Groene Hart. Hij treft daar inspirerende gasten die allemaal op hun eigen manier bezig zijn met verandering.

Groen
Bohlmeijer overnachtte van 15 op 16 november in Groenekan en werd wakker met uitzicht op de Dom: ‘Nog geen kwartier later zit je in het buitengebied, zo snel ben je van de stad dus in het groen’. De route liep die dag van Groenekan, Maartensdijk, Hollandsche Rading via de Loosdrechtse plassen naar Loenersloot en Uithoorn, waar hij overnachtte in Het Spoorhuis. Hij maakte een stop in Abcoude om Denker des Vaderlands Daan Roovers te ontmoeten. Naast het gesprek met Daan Roovers zijn en waren er deze week nog gesprekken met gitarist en componist Aart Strootman en met een duurzame boer uit het Groene Hart. Hun verhalen, de natuur en de muziek komen samen in het reisverslag van Lex. Allemaal corona-proof: in de buitenlucht en op anderhalve meter afstand iedere werkdag (ook in de week van 16 tot en met 20 november) te beluisteren als reisverslag in het programma Passaggio, dagelijks van 19.00 tot 20.00 op NPORadio4. 

Meer berichten