Dag van de Mantelzorg anders
Logo vierklank.nl
Foto:

Dag van de Mantelzorg anders

Op 10 november was de landelijke Dag van de Mantelzorg. Het was in 2020 niet mogelijk een activiteit of evenement voor mantelzorgers te organiseren vanwege de maatregelen rond corona. Wel werd stilgestaan bij het belangrijke werk dat mantelzorgers doen voor hun naasten.

Steunpunt Mantelzorg had voor alle mantelzorgers een aantal verrassingen. Zo konden mantelzorgers een gebakje ophalen bij bakkerij Krijger, werden zij verwend met een goodiebag en kon er thuis genoten worden van de bijzondere en prijswinnende film ‘Wei’ over dementie of een gratis massage winnen. Alle aangemelde mantelzorgers ontvingen ook de Mantelzorgwaarderingbonnen ter waarde van 50 euro.

Burgemeester
In een speciaal opgenomen filmpje sprak burgemeester Sjoerd Potters zijn diepe waardering uit voor mantelzorgers: ‘10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een speciale dag om u in het zonnetje te zetten. En we hadden dit jaar een mooi programma voor u bedacht om onze waardering naar u uit te spreken. Helaas kan dat vanwege de coronacrisis niet doorgaan.

In deze tijd staan we stil bij heel veel mensen, die kwetsbaar zijn en die ook alleen zijn, en echt op u rusten als het gaat om de zorg en mantelzorg die jullie geven. En ik spreek ook uit eigen ervaring. Mijn moeder is afgelopen tijd heel ziek geweest en ook zij moet af en toe op mij steunen als het gaat om de zorg. En ik snap hoe moeilijk dat is in deze lastige tijden.

Ik heb de afgelopen tijd ook heel veel mensen thuis gebeld en gevraagd hoe het met ze gaat. En dan komt die angst en die onzekerheid, maar ook wel de eenzaamheid heel nadrukkelijk naar voren. Want de doelgroep heeft het moeilijk. Ze zijn extra eenzaam, ze zijn ook extra gespannen. Ze zijn soms bang om besmet te raken. Afgelopen half jaar zijn er misschien zelfs mensen geweest die bijna geen bezoek hebben gehad. De impact op u en uw naasten is dan ook groot. En daarom ben ik juist extra trots op u. Juist in deze moeilijke omstandigheden doet u als mantelzorger uw uiterste best om zorg te leveren. Voor onze samenleving, voor onze inwoners. Dat wordt ontzettend gewaardeerd. We hebben voor 10 november wel een mooi alternatief programma rond de Dag van de Mantelzorg. Met leuke verrassingen van Steunpunt Mantelzorg voor u en uw omgeving. Ik hoop u snel weer te zien onder betere omstandigheden, waarbij we elkaar de hand kunnen schudden en misschien even een knuffel kunnen geven, om mijn diepe waardering voor u toch te kunnen laten blijken. Ik hoop u volgend jaar weer te zien, in betere omstandigheden’. 

Het filmpje van de burgemeester is te zien op de website van Mens De Bilt. 

Waardering
De Gemeente De Bilt waardeert de inzet van mantelzorgers en biedt daarom de Mantelzorgwaardering aan. In 2020 bestaat deze waardering opnieuw uit bonnen ter waarde van 50 euro, te besteden bij aangesloten lokale winkeliers in onze gemeente. Alle aangemelde mantelzorgers krijgen na de Dag van de Mantelzorg in november deze bonnen thuisgestuurd. Jonge mantelzorgers ontvangen een cadeaubon van 25 euro. Op de website van Mens De Bilt is de lijst van deelnemende winkeliers raadpleegbaar.

Aanmelding
Bent u mantelzorger? Of kent u iemand, die de waardering verdient? Meld u dan aan voor de Mantelzorgwaardering 2020 op www.mensdebilt.nl of bel 030 7271556 van het Steunpunt Mantelzorg.

HvdB

Meer berichten