Corona krijgt tennis niet klein
Logo vierklank.nl
Voor de jongste jeugd heeft Tautenburg op vrijdag 30 oktober een halloween-event georganiseerd. 20 Kinderen hebben verkleed op het tennispark spellen gedaan, getennist en gezocht naar een griezelschat...in de buitenlucht... met 1,5 m afstand.
Voor de jongste jeugd heeft Tautenburg op vrijdag 30 oktober een halloween-event georganiseerd. 20 Kinderen hebben verkleed op het tennispark spellen gedaan, getennist en gezocht naar een griezelschat...in de buitenlucht... met 1,5 m afstand. (Foto: )

Corona krijgt tennis niet klein

Op de persconferentie van het kabinet van 13 oktober jl. zijn extra maatregelen aangekondigd om een snelle verspreiding van het coronavirus te stoppen. Ook de sportverenigingen hebben hier mee te maken. Een rondje langs de tennisverenigingen Helios in Bilthoven, Tautenburg in Maartensdijk en Het Kraaienveld in Westbroek geeft een beeld hoe de verenigingen zich hebben aangepast aan de nieuwe regels.

door Kees Diepeveen

Ondanks dat naast de sportkantines en terrassen nu ook kleedkamers en douches gesloten zijn is de animo van jeugd en senioren om te tennissen en tennislessen te volgen onder de huidige omstandigheden onverminderd groot bij alle drie de verenigingen. Doordat alle competities en toernooien stil liggen is het vrij spelen toegenomen, soms door dezelfde teams om in training te blijven. Bij Helios zijn er ook regelmatig kleine interne wedstrijdjes waarvoor iedereen zich via het baanreserveringsysteem moet inschrijven waarbij dit systeem tevens de aanwezigheidsregistratie voor Corona is. Natuurlijk houden alle verenigingen zich aan de heersende veiligheidsvoorschriften. Overal is desinfectiemateriaal aanwezig. De verenigingen merken ook dat leden bij klachten ook meteen thuisblijven en niet op de club komen. Zolang het weer het toelaat gaan ook de wintertrainingen door. 

Dubbelspel
De trainingen voor de jeugd verlopen prima is het bericht van alle drie de verenigingen. De trainers doen hun uiterste best om leuke trainingen te maken waarbij de afstandsregels zo veel mogelijk gelden. Door de huidige situatie lijkt de jeugd extra gemotiveerd om te komen tennissen. Voorzitter Leendert van Bree van Helios geeft aan:’ Het heeft wat tijd gekost voordat het 1,5 meter afstand houden bij het dubbelspel goed werd nageleefd. De spelers die op één helft van de baan staan, houden zich over het algemeen goed aan deze regel. De tennisbond suggereert dat je dan af en toe wel eens een bal moet laten gaan. Maar ja, competitief als we zijn, dat gaat ook wel eens mis, dat moet ik eerlijk toegeven’. Voorzitter van de jeugdcommissie van Tautenburg Linda de Groot:’ Het gaat bij ons prima. Het belang van hardop communiceren met je tennispartner over de tactiek en positie deed men al tijdens het spelen maar is nu nog belangrijker. Maar dat zit er nu wel in bij onze speelsters en spelers’. Teuni Brocker secretaris van het Kraaienveld: ‘onze leden zijn er inmiddels ook aan gewend en doen echt hun best om zich aan de regels te houden’.

Zomer Challenge
Tautenburg organiseert voor de jeugd regelmatig events, waarbij wedstrijden een onderdeel kunnen zijn. Op dit moment staat er echter niets op stapel. Bij Helios worden er periodiek interne wedstrijdjes gespeeld, zei het toch wat minder dan vóór de Coronaperiode. Wel komen ouders soms met de kinderen mee om samen vrij te spelen. Dit geldt evenzeer voor het Kraaienveld. Teuni: wij houden het ook bij trainen en onderling vrij spelen’. In de zomerperiode hebben meer mensen de weg gevonden naar de tennisbanen van Helios en Tautenburg. Linda de Groot en Leendert van Bree geven beiden aan dat het drukker is geworden op de banen. Linda: ‘Wij hebben een actie uitgezet voor senioren in de zomermaanden. een aantrekkelijk zomerlidmaatschap inclusief deelname alle events en toernooien. Dit heeft goed gewerkt en heeft tot een aantal nieuwe leden geleid en dus meer drukte op de baan’. Leendert geeft aan dat dit ook bij Helios zijn vruchten heeft afgeworpen:’ Wij hebben behoorlijk wat extra leden gekregen door de zogenaamde Zomer Challenge, een kortdurend lidmaatschap, juist aantrekkelijk voor diegenen die op een andere wijze niet konden sporten. En diverse Zomer Challenge leden zijn daarna ook gewoon lid geworden’. Teuni: ’Bij het Kraaienveld hebben geen extra activiteiten plaatsgevonden gedurende de vakantieperiode en is het ledental stabiel gebleven’.

De tennisverenigingen hopen dat de daling van het aantal besmettingen zal doorzetten en dit ertoe leid dat er minder strenge veiligheidsmaatregelen nodig zijn die de tennisverenigingen evenals andere sportverenigingen weer wat meer bewegingsruimte geven. 

Meer berichten