Chris gaat voor skatepark in Maartensdijk
Logo vierklank.nl
Chris gaat met zijn handtekeningenlijst langs de deuren om zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor de aanleg van een skatepark.
Chris gaat met zijn handtekeningenlijst langs de deuren om zo veel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor de aanleg van een skatepark. (Foto: )

Chris gaat voor skatepark in Maartensdijk

De 10 jarige Chris van de Goede uit Maartensdijk is een fanatiek stunt-stepper en skateboarder. Helaas is er in het dorp geen geschikte baan waar Chris met zijn vrienden zich in hun hobby kunnen uitleven. Daarom is hij een handtekeningenactie gestart voor de aanleg van een skatepark.

door Kees Diepeveen

Het gevoel voor snelheid en stunten zit er al vanaf heel jong in bij Chris: ‘Van kleins af speelt hij al bij zijn oma en opa op een stuk asfalt dat aan de tuin vast zit en waar hij naar hartelust kan skeeleren, steppen, skaten en skateboarden’ aldus moeder Annelies van de Goede. Hier in Maartensdijk ontbreekt een dergelijke mogelijkheid. Inmiddels is Chris lang niet meer de enige die een skatepark ziet zitten en handtekeningen hiervoor aan het ophalen is. Chris: ‘Een aantal van mijn vrienden uit het dorp, van school en van mijn voetbalelftal helpen ook mee met handtekeningen verzamelen. Maar de meeste handtekeningen heb ik opgehaald samen met mijn moeder. Dat was best wel spannend maar de meeste mensen waren heel aardig’. 

Gebiedsmakelaar
Maar niet alleen de kinderen omarmen het idee. Inmiddels heeft een grote groep mensen de krachten gebundeld. Ouders van kinderen van de twee basisscholen, de directeuren van die scholen, evenals Laura van Esveld, teamleider van Aeres, buurt-sportcoach van Mens De Bilt Niels van Veelen en ook CDA raadslid Werner de Groot. Moeder Annelies van de Goede: ‘Inmiddels hebben we 500 handtekeningen verzameld. We zijn van plan om de handtekeningen en de aanvraag voor een skate-park aan te bieden aan de gebiedsmakelaar van de gemeente voor Maartensdijk.

Sport en beweging
Toen Chris het idee van een skatebaan kreeg heeft zijn moeder hem geadviseerd zijn school te vragen om er een project van te maken. Directeur Arjan Dam van de Maarten Luther Kingschool was direct enthousiast en heeft zijn hulp toegezegd: ‘Afgelopen weken is Chris die in groep 7 zit op eigen initiatief, maar in overleg met de school een actie begonnen om een skatepark te realiseren. Omdat wij achter de schermen al een paar jaar bezig zijn om - in overleg met de gemeente - meer activiteiten voor jongeren te bieden op en/of rondom het schoolplein van onze school hebben wij besloten om samen met Chris op te trekken. Ons voornaamste doel daarvoor is het terugdringen van overlast en vandalisme in de avonduren en het weekend. Daarom zijn ook onze buren van Wereldkidz De Kievit betrokken bij dit initiatief. Op de Maarten Luther Kingschool besteden wij veel aandacht aan sport en beweging. Hoe mooi zou het zijn als wij daarbij een skatepark kunnen betrekken en jongeren deze plek blijvend weten te vinden ook als ze eenmaal op het voortgezet onderwijs zitten’.

Urban sport
Buurtsportcoach Niels van Veelen schaart zich ook achter het project. ‘Ik vind het belangrijk dat er voor elke leeftijd genoeg sport- en speelmogelijkheden komen in ons dorp. Urban sport is helemaal hip en trendy, kinderen en jongeren met stepjes, skeelers, skateboarden en dingen zoals free running zijn helemaal van deze tijd. Een skatepark kan een plek zijn waar de verbinding wordt gevonden!’ Ook Jongerenwerk voor Tieners van Mens De Bilt is inmiddels bij het project betrokken.

Chris en moeder Annelies zijn heel blij met alle hulp die wordt geboden. ‘Ik hoop dat we samen kunnen optrekken met beide scholen in het proces wat mogelijk met de gemeente en andere partijen ontstaat’ aldus Annelies van de Goede. ‘Waar we ook nog flink op willen inzetten is het bereiken van tieners bij de plannen. Het gebruik van een skatepark stopt immers niet nadat de jeugd de basisschool heeft verlaten. Daarom vinden we het van belang om de tieners bij onze plannen te betrekken’. 


Meer berichten