Poort naar schoonheid en hybris
Logo vierklank.nl
De indrukwekkende ‘Icarus-poort’, die naar de vernieuwde ‘berceau’ leidt.
De indrukwekkende ‘Icarus-poort’, die naar de vernieuwde ‘berceau’ leidt. (Foto: )

Poort naar schoonheid en hybris

Wie goed kijkt in het prachtige beeldenpark van Jits Bakker op Beerschoten, valt op dat er een nieuwe sfeer heerst. Het park ziet er mooier uit dan ooit, er is een nieuwe routering, waarbij de beelden van Jits Bakker nog spannender in het park geplaatst zijn.

Ook is er een schitterende nieuwe entree, via een lange ‘berceau’, een tunnelachtige prieel die uitmondt bij de indrukwekkende ‘Icarus-poort’ die vertelt van de hoogmoedige Griekse held die wilde ontsnappen uit zijn gevangenschap en zich vleugels schiep. Hij vloog echter te dicht bij de zon en stortte in zee.

Jits Bakker was gefascineerd door de Griekse mythologie en het is dan ook geen wonder dat hij juist van dit thema een belangrijk werk maakte: de hybris-gedachte komt in verschillende mythen, epen, tragedies, in de geschiedschrijving en in de ethiek onder allerlei vormen naar voren. De overmoed van de mens, die, in eigenwaan verstrikt en verblind, zich door niets of niemand laat afremmen en in zijn ongebreidelde heerszucht zelfs de door de goden vastgelegde wereldorde en het lot wil tarten, wordt door goddelijk ingrijpen meedogenloos afgestraft.

Van de in 2014 overleden Biltse kunstenaar Jits Bakker staan ook kunstwerken in de rest van de gemeente: denk aan Europa en de Stier op de kruising van de Hessenweg met de Looijdijk en het schitterende ‘Fietsspel’ voor het station. De beeldentuin is echter het absolute hoogtepunt voor kunstzinnig De Bilt: een geschenk van de erven Bakker aan de gemeenschap, die dan ook de hoge opdracht heeft het voor het nageslacht te bewaren.        (Peter Schlamilch)


Meer berichten