In Bilthoven is 75 jaar geleden muziekgeschiedenis geschreven
Logo vierklank.nl
Pascal Rijnders (links), secretaris, en Hans Zwarts, voorzitter van de Stichting Walter Maas in de achtertuin van Huize Gaudeamus.
Pascal Rijnders (links), secretaris, en Hans Zwarts, voorzitter van de Stichting Walter Maas in de achtertuin van Huize Gaudeamus. (Foto: )

In Bilthoven is 75 jaar geleden muziekgeschiedenis geschreven

Stichting Gaudeamus is de Nederlandse stichting ter bevordering van de eigentijdse klassieke muziek. Sinds 2011 staat de stichting bekend als Stichting Gaudeamus Muziekweek. De belangrijkste pijler hierbinnen is het internationale festival dat plaatsvindt begin september. 

Op 4 november was men van plan uitgebreid aandacht te besteden aan het feit dat op die datum 75 jaar geleden in Huize Gaudeamus de basis werd gelegd voor deze nog steeds actieve Stichting. Daarnaast zou er aandacht besteed worden aan de activiteiten die tegenwoordig in muziekhuis Huize Gaudeamus plaatsvinden. Vanwege de Corona-maatregelen kan dat allemaal niet; vandaar dat er nu middels een gesprek met voorzitter Hans Zwarts en secretaris Pascal Rijnders aan dit jubileum aandacht wordt geschonken.

Zoon
Hans Zwarts: ‘Op 4 november 1945 werd de basis gelegd voor de Stichting Gaudeamus vernoemd naar het gelijknamige Huize Gaudeamus in Bilthoven. Het doel was een podium te bieden aan jonge componisten. Dit beroemde huis werd in 1924 ontworpen door de toen 18 jarige zoon Frantz van Julius Röntgen, in de stijl van de toen populaire Amsterdamse School. Na zijn tijd als directeur en medeoprichter van het Amsterdamsch Conservatorium, wilde Julius hier in Bilthoven zich vooral richten op het componeren en zelf musiceren. In die tijd heeft hij meer dan 100 composities geschreven’.

Musici
Rijnders vervolgt: ‘Veel internationaal beroemde musici hebben in dit huis met hem gemusiceerd onder anderen de befaamde cellist Pablo Casals. In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was het huis een trefpunt voor jonge componisten, zoals Karlheinz Stockhausen, Peter Schat, Louis Andriessen, Otto Ketting en vele anderen. De Stichting Gaudeamus bestaat nog steeds en streeft nog steeds het oorspronkelijke doel na, t.w. een podium te bieden voor jonge hedendaagse componisten’.

Verhuizing
In 1977 is de Stichting verhuisd naar Amsterdam en is sinds 2008 gevestigd in Utrecht. De stichting organiseert ieder jaar een groot festival in Tivoli Vredenburg met muziek van jonge componisten uit de hele wereld, maar dit jaar vanwege de Corona epidemie niet. De Stichting Walter Maas, vernoemd naar de medeoprichter van de Stichting Gaudeamus, wil Huize Gaudeamus in stand houden als rijksmonument en muziekhuis. Ze wordt daarbij financieel gesteund door bijdragen van de Huisvrienden en donaties van goede doelenstichtingen, zoals het K.F. Heinfonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en de lokale Stichting Mens en zijn Natuur.

Koffieconcert
Sinds 2018 is er in principe iedere eerste zondag van de maand een koffieconcert met vaak jonge musici. Menigeen heeft hier een internationale doorbraak gemaakt. Laurens de Man is een van hen. Voorts zijn er geregeld Huisvrienden-avonden, waar o.a. musici spelen en hun verhaal komen vertellen. Zo was de bekende componist Louis Andriessen hier 3 jaar geleden te gast.         (Frans Poot)


Meer berichten