Een motie ingediend door Erik den Hertog kreeg een ruime meerderheid in de raad.
Een motie ingediend door Erik den Hertog kreeg een ruime meerderheid in de raad.

Digitale raadsvergadering van 29 oktober

Algemeen

door Guus Geebel

Burgemeester Sjoerd Potters staat stil bij de brute en laffe aanslag op Samuel Paty door een 18-jarige jihadist in Frankrijk. ‘De aanslag op Samuel is niet een aanslag op hem persoonlijk, maar ook een aanslag op de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van onderwijs. Wij moeten in Europa pal staan voor onze democratische waarden en mogen dit nooit onbetuigd aan ons voorbij laten gaan. Ook vandaag werden drie personen slachtoffer van een islamitische terreuraanslag. In Nice werden drie bezoekers van een kerk van het leven beroofd. Laten we ook bij deze afschuwelijke geweldsdaad stilstaan.’ Na deze woorden volgt een minuut stilte.

Voorhangprocedures
Er staan vier voorhangprocedures op de agenda. Met een voorhangprocedure wordt de raad gevraagd wensen en bedenkingen kenbaar te maken. Alleen als een motie in stemming wordt gebracht kan worden aangegeven of deze wensen of bedenkingen door de raad al dan niet worden gesteund. Een college kan aangeven wat met de uitspraak wordt gedaan. Bij het positieve advies aan Gedeputeerde Staten over de omgevingsvergunning voor uitbreiding van het vaccinbedrijf aan de Ambachtstraat in De Bilt stellen B en W met een voorhangprocedure de gemeenteraad in de gelegenheid wensen of bedenkingen kenbaar te maken.

Afkeuring
Peter Schlamilch (Forza De Bilt) geeft in zijn bijdrage aan wat er in de aanloop naar dit advies is misgegaan. Hij dient een gewijzigde motie van afkeuring in die met 10 stemmen voor en 17 tegen wordt verworpen. Drie moties van Forza De Bilt met als titel: geen eigendommen zoals grond verkopen rond Ambachtstraat, neem afwijkend standpunt in MSD en raad is tegen uitbreiding MSD, worden alle verworpen. Erik den Hertog (Bilts Belang) constateert dat de raad niet bevoegd is tot het afgeven van een verklaring van geen bedenkingen omdat het een kruimelgeval zou zijn. Hij stelt dat in de Structuurvisie 2030 van de gemeente staat dat de Ambachtstraat zal worden getransformeerd tot woongebied. In de Woonvisie 2013-2020 staat de wens om de Ambachtstraat te herontwikkelen en meer plaats te gaan bieden aan de functie wonen. In het bestemmingsplan De Akker 2008 is het uitplaatsen van hinderlijke bedrijvigheid uit omgeving Ambachtstraat als doel opgenomen. Een meerderheid in de raad heeft in juni jl. te kennen heeft gegeven vast te willen houden aan de Structuurvisie en de Woonvisie. Uitbreidingen van bedrijven in de Ambachtstraat verkleinen de kans dat de doelen worden behaald.

Motie aangenomen
Den Hertog dient met anderen een motie in waarin de raad uitspreekt vast te willen houden aan doelen uit de Structuurvisie en de Woonvisie en de Ambachtstraat in de toekomst als woonstraat te willen zien, en dat uitbreiding van niet passende bedrijvigheid in beginsel niet wenselijk is. De motie wordt met 19 stemmen voor en 8 tegen aangenomen. ‘Bilts Belang heeft nog steeds de wens dat de Ambachtstraat een woonstraat wordt met lichte bedrijvigheid’, aldus Erik den Hertog. ‘Onze wens is dat dit over 20 of 30 jaar mogelijk zal gaan gebeuren. Als je iets wenst moet je daarnaar handelen, mits het redelijk en haalbaar is. Het is duidelijk wat Bilts Belang wil in de toekomst. Daar moeten we naar handelen in redelijkheid. Het moet haalbaar en betaalbaar zijn.’

Bevoegdheden
Pim van de Veerdonk (Beter De Bilt) dient een motie in die vraagt de gemeentelijke eigendommen in de buurt van de Ambachtstraat niet te verkopen of te verhuren voordat de visie Ambachtstraat in de raad is behandeld. De motie is met 11 stemmen voor en 16 tegen verworpen. Johan Slootweg (SGP) stelt dat binnen dit proces een voorhangprocedure niet past. ‘Wat we doen is een show opvoeren voor de bühne. Het proces loopt via de provincie en niet de gemeente De Bilt. De raad heeft geen bevoegdheden.’ Gija Schoor (PvdA) spreekt waardering uit dat het college het advies aan de raad wil voorleggen, maar is niet blij met de aanloop ernaartoe. ‘Het bedrijf gaat driemaal zoveel vaccins produceren. MSD heeft niets verkeerds gedaan maar gebruik gemaakt van de regelgeving.’ Henric De Jong Schouwenburg (VVD) somt een aantal voordelen van de uitbreiding op. Wethouder André Landwehr gaat in op vragen van de fracties.