Het was warm in het zwembad; de lens besloeg, maar Hetty Rood geeft nog met veel plezier les en is van plan om daar nog lang mee door te gaan.
Het was warm in het zwembad; de lens besloeg, maar Hetty Rood geeft nog met veel plezier les en is van plan om daar nog lang mee door te gaan.

Hetty Rood kan zwembad Blauwkapel nog niet loslaten

Algemeen

door Kees Diepeveen

Woensdag 28 oktober bereikte Hetty Rood de pensioengerechtigde leeftijd. Zij heeft er inmiddels een 47-jarig dienstverband opzitten bij zwembad Blauwkapel in Groenekan en heeft vele duizenden kinderen hun zwemdiploma zien halen. Maar Hetty is nog niet van plan om afscheid te nemen. De aquafitlessen zijn haar domein en dat blijft nog even zo.

In 1973 was de toen 19 jarige Hetty Rood bezig met de opleiding voor KNZB-zwemonderwijzer. Eén van de docenten tipte haar dat er een nieuw zwembad was gebouwd in Groenekan en dat daarvoor nog personeel werd gezocht. Daar had zij wel oren naar aangezien zij in september zonder werk zou zitten omdat zwembad Brandenburg weer zou sluiten in het winterseizoen. Hetty: ’Voordat ik bij Blauwkapel ging werken heb ik twee zomerseizoenen in zwembad Brandenburg gewerkt. Ik heb gesolliciteerd bij de eigenaar van Blauwkapel Theo van Eijndthoven. Hij heeft het zwembad zelf ontworpen en laten bouwen. Tot mijn blijdschap werd ik aangenomen voor een fulltime functie als zwemonderwijzeres. Dat was destijds nog 42,5 uur per week’.

Fit en fungroep
‘s Morgens om zeven uur begonnen de zwemlessen al voor de schoolkinderen. Later in de ochtend kwamen oudere mensen zwemmen’ vervolgt Hetty: ‘In de middag weer lessen voor schoolkinderen en ‘s avonds zwemmen voor ouderen. De dagen waren gevuld en ik had heel veel plezier met lesgeven. Intussen had ik de opleiding: baby- peuter- en kleuterzwemmen afgerond en was gestart met ouder/kind-zwemmen. Na het afronden van een opleiding ‘recreatief zwemmen’ zette zij een ‘fit en fun’-groep op. Elke vrijdagavond kwam er een vaste groep zwemmen, die zo’n 25 jaar zijn blijven zwemmen met elkaar’. 

Elfstedentocht
In 1998 stopte Theo van Eijndthoven. Het zwembad werd overgenomen door Joop en Trudy Westdijk. Hetty ging ook receptie- en administratief werk doen. Dat doet ze nog steeds met veel plezier. Hetty: ‘De combinatie met het werk in het water is fijn. Ik ging me vooral toeleggen op aquafitness en aqua-joggen en ook zwemles voor ouderen. Sommige van mijn ‘leerlingen’ zwemmen al 25 jaar of langer bij mij. Eén echtpaar zwemt zelfs al ruim 40 jaar bij mij. We hebben ook veel plezier met elkaar. Verjaardagen worden gevierd, als iemand afzwemt wordt dat door de hele groep meegevierd. Ook verkleed zwemmen of een ‘Elfstedentocht’ in het water komen voorbij. Maar je maakt natuurlijk ook droevige momenten mee. Wanneer iemand overlijdt uit een groep en je met elkaar naar de uitvaart gaat’.

Lange haak
In 2015 is Blauwkapel overgenomen door Optisport, dat zo’n 300 vestigingen in Nederland heeft. Dat heeft niet tot veel veranderingen geleid. Hetty: ’Tijdens de kinderlessen beman ik de receptie en ‘s avonds ga ik met mijn leerlingen het warme water in. Zo blijf ikzelf ook lekker fit. De manier van lesgeven is in de loop der jaren erg veranderd. 45 Jaar geleden leerden de kinderen zwemmen met 2 bandjes om hun middel. We stonden met een lange haak langs de kant waaraan de kinderen zich konden vasthouden. Op een speciaal bankje deed je de zwembeweging voor. De techniek was belangrijk. Je kon je A-diploma halen zonder je hoofd nat te maken. Twee banen op de buik, twee op de rug en een minuut watertrappen dan had je je ‘A’. 

Zelf
Nu is zelfredzaamheid belangrijk. Kinderen worden eerst watervrij gemaakt. Ze kunnen drijven op buik en rug, springen van de kant en klimmen er zelf weer op. Dan pas begint het aanleren van de zwemslagen. Ouders kunnen de vorderingen van hun kind volgen via een leerlingvolgsysteem. In mijn begintijd waren kinderen 6 à 7 jaar als ze begonnen, nu mogen ze beginnen als ze 4 jaar en 9 maanden oud zijn’.

Hetty is nog niet uitgekeken op het werk in het zwembad. Ze gaat graag nog een poosje door met veel genoegen. Met sommige collega’s werkt zij al meer dan 25 jaar met veel plezier samen. Zolang ze nog fit genoeg is om les te geven én de mensen vinden het nog leuk om les van haar te krijgen houdt zij het nog wel een tijdje vol!