Statushouder Siavash voelt zich in De Bilt helemaal thuis en is succesvol in meerdere opzichten.
Statushouder Siavash voelt zich in De Bilt helemaal thuis en is succesvol in meerdere opzichten.

Siavash voelt zich thuis in Nederland

Algemeen

Siavash vluchtte 6 jaar geleden, op 19 jarige leeftijd, uit Iran. Hij voelde zich bedreigd door de beperking van vrije meningsuiting. Het feit dat zijn familie christen is, versterkte dat gevoel. Zijn moeder en zus waren al eerder gevlucht.

Siavash woont nu drie-en-een-half jaar in De Bilt en dat bevalt hem heel goed. De inrichting van zijn woning is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Steunfonds Vluchtelingen De Bilt. 

Piano
Siavash heeft hier voldoende sociale contacten met Iraniërs, maar zeker ook met Nederlanders. Om verder te kunnen studeren heeft hij in een jaar de schakelklas voor 5 en 6 VWO gedaan. Ook hierin werd hij financieel ondersteund door het Steunfonds. Siavash studeert nu HBO verpleegkunde en zegt dat dat helemaal bij hem past. Naast zijn studie werkt hij in verpleeghuizen, waar een tekort is aan personeel. Daarmee wil hij in deze tijd wat terugdoen voor de maatschappij, die hem zo goed heeft opgevangen. Via een uitzendbureau wordt hij daar geplaatst waar behoefte is aan extra handen aan het bed. Siavash speelt graag piano. In Iran kreeg hij al vanaf zijn 8ste jaar les. Hij treedt regelmatig op in kleine zalen, zoals de Woudkapel in Bilthoven. 

Steunfonds
Siavash is een voorbeeld van een statushouder die zich in Nederland helemaal op zijn gemak voelt en zijn kansen voor persoonlijke- en professionele ontwikkeling met beide handen heeft aangegrepen. Het Steunfonds heeft hem daarbij bijgestaan. Zie www.steunfondsvluchtelingendebilt.nl        (Frans Poot)

!