Ron Schoenmaker werkt al 40 jaar bij de brandweer.
Ron Schoenmaker werkt al 40 jaar bij de brandweer. Foto: PETRA CREMERS PHOTOGRAPHY

Verlengsnoeren en opladers zijn vaak de boosdoeners

Algemeen

Woningbranden komen gelukkig minder voor dan vroeger. Veel mensen hebben rookmelders in huis. Zo ook onlangs bij een zolderbrand in Bilthoven. De brand werd snel gedetecteerd en 5,5 minuut later stond de bluswagen van de brandweer voor de deur, 6 minuten later gevolgd door een redvoertuig voorzien van een 27 meter lange ladder.

Bevelvoerder ter plaatse Ron Schoenmaker werkt al veertig jaar bij de brandweer, als beroepskracht maar ook als vrijwilliger bij de brandweerpost Bilthoven: ‘De schade door de brand was aanzienlijk maar had veel groter kunnen zijn’, geeft hij aan. ‘Gelukkig waren de bewoners thuis toen de brand uitbrak en hebben ze de rookmelder gehoord’. 

Oververhit
Vaak is oververhitte elektronica de boosdoener bij een brand. In dit geval werden verlengsnoeren en opladers op het bed te warm waardoor het matras in brand vloog. Schoenmaker, die ook in de brandpreventie werkt, kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om kwalitatief goede spullen te gebruiken als het om elektronica gaat: originele opladers, die bij een telefoon of tablet horen, verlengsnoeren en rookmelders met een keurmerk. ‘Rookmelders hang je in de eerste plaats op in de ‘verkeerswegen’, zoals wij dat noemen, dat wil zeggen: de gangen, de vluchtwegen dus. En daarnaast liefst ook in de woonkamer en de slaapkamers’.

Wasmand
Bij een brand gaat de brandweer liefst omzichtig te werk. In dit geval werd een smeulende laptop in de wasmand gegooid en naar beneden vervoerd om buiten afgeblust te worden. ‘We proberen zo weinig mogelijk water te gebruiken’, zegt Schoenmaker. ‘Achteraf kregen we een compliment van Salvage, het bedrijf dat alles rondom een brand regelt voor de verzekeringsmaatschappijen, omdat we de schade beperkt hebben weten te houden tot die ene zolderkamer’.

De brandweer probeert altijd zo rustig mogelijk op te treden en die rust ook over te dragen op de bewoners. ‘Zodra een brand geblust is en metingen aantonen dat er geen sprake meer is van gevaarlijke stoffen, nemen we ze mee naar de plek waar de brand ontstond om uitleg te geven over wat er gebeurd is’. 

Buurman
Over de twee buurmannen, die poolshoogte gingen nemen op de zolderverdieping voordat de brandweer arriveerde, fronst Ron Schoenmaker zijn wenkbrauwen: ‘Het is echt levensgevaarlijk om zonder beschermende kleding naar boven te gaan. Als er sprake is van een onvolledige verbranding ontstaat er veel rookgas. Als je in zo’n situatie de deur naar het vertrek open doet, komt er zuurstof binnen en kan de brand met explosieve kracht oplaaien. Dat is echt levensgevaarlijk. Zelfs de politie mag bij een brand niet naar binnen’.

Meer informatie staat op www.brandweer.nl/brandveiligheid. App je vragen over brandveiligheid naar de brandveiligheidsexperts: 06 12958599. Of neem contact op via T 088 878 1000 of e-mail voorlichting@vru.nl.

Ron Schoenmaker.jpg

Ron Schoenmaker werkt al 40 jaar bij de brandweer.