Logo vierklank.nl
Nachtgeluiden in het hoofd van een slapende vrouw.
Nachtgeluiden in het hoofd van een slapende vrouw. (Foto: )

Waar kijk je nou naar?

Wie Kunst in Bilt betreedt, de piepkleine maar elegante galerie op de hoek van de Dorpsstraat en de Burg. de Withstraat, weet het al langer dat de bescheiden toegangsdeur een poort naar nieuwe werelden blijkt te zijn. Werelden die de eigenaars Esther van Keulen en Ellen van der Wal met liefde voor de bezoekers uitkiezen en exposeren.

Naast hun eigen werk stellen ze altijd een aantal andere kunstenaars ten toon die soms onder een overkoepelend thema vallen, maar vaak ook heel verschillend van aard zijn. De beide dames nemen de toeschouwer in hun pas geopende expositie met hun uitleg mee op reis door die nieuwe werelden, waar verrassingen eerder regel dan uitzondering zijn.

Eenzaamheid en verlatenheid lijkt het thema van deze expositie te vormen, want het prachtige, stalen werk van Sophia de Vries wil ‘monumentaal’ zijn, in de zin van herinneren en waarschuwen. Afgelegen huisjes in verlaten Oost-Europese landschappen geven enerzijds een knus, maar anderzijds een onheilspellend gevoel. Datzelfde sentiment straalt van de doeken van Sanneke Griepink af; ontstaan door intense ervaringen in de natuur, waar ‘het tijdelijke en het tijdloze elkaar ontmoeten, en de natuurkrachten voelbaar zijn en de mens daarin kwetsbaar is’. 

Ank Bos’ werkstukken zijn opgebouwd uit verschillende, vaak transparante materialen waardoor ze een vertrouwde én een vervreemdende uitwerking hebben; ze roepen vragen op: ‘waar kijk ik naar, wat is dat, wat gebeurt daar?’ Blikvanger is echter het prachtige ‘Nachtgeluiden’, een tedere sculptuur door Vicky van de Plas van een slapende vrouw. Haar gezicht lijkt in twee helften opgedeeld, alsof haar ogenschijnlijk serene rust wordt verscheurd door twee tegengestelde machten, maar toch samenvallen in een prachtige gestileerde en nobele vorm. (PeterSchlamilch)

Meer berichten