Logo vierklank.nl
Op Vliegveld Hilversum is het een komen en gaan van sportvliegtuigjes en helikopters.6
Op Vliegveld Hilversum is het een komen en gaan van sportvliegtuigjes en helikopters.6 (Foto: )

Vliegtuigjes boven Maartensdijk

Vliegverkeer van en naar Schiphol boven de provincie Utrecht veroorzaakt steeds meer overlast voor omwonenden. Ook in Maartensdijk hebben inwoners veel overlast van vliegtuigen. Niet alleen passagiersvliegtuigen, maar ook opstijgende en landende cessna’s vanuit Hilversum verzieken hun woonplezier in het meestal rustige Maartensdijk.

door Walter Eijndhoven

Tijdens het interview komen diverse vliegtuigen over, lijnvluchten van en naar Schiphol, maar ook cessna’s van het nabijgelegen vliegveld Hilversum: ‘Maartensdijk is een heerlijk dorp om te wonen, begrijp mij niet verkeerd’, vertelt Titus uit Maartensdijk. ‘Maar de laatste dertig jaar ondervind ik steeds meer geluidsoverlast. Neem de verbreding van de A-27, die pal langs ons dorp loopt, de spoorlijn van Utrecht naar Hilversum en nu oefent de ‘happy-few’ ook hun hobby uit. Laag vliegen zij over Maartensdijk in hun cessna. Zo’n zestig mensen verpesten het woongenot van duizenden anderen’.

Frustratie
Vanwege geluidsoverlast in den lande zijn veel vluchtroutes van en naar Schiphol omgelegd. Het luchtruim boven de gemeente De Bilt is juist drukker geworden, tot frustratie van veel dorpsbewoners. Titus: ‘Mijn buurman Tjark en ik hebben al een klacht ingediend bij de provincie Noord-Holland, waar vliegveld Hilversum onder valt, maar tot nu toe hebben wij nog steeds niets gehoord van hen. Via de media hopen wij nu wel aandacht te krijgen voor dit probleem’.

Stiltegebied
De cessna’s laten niet alleen van zich horen boven gemeente De Bilt, maar ook in het stiltegebied in en rond de Tienhovense Plassen en boven de Hoorneboegse Heide. In een uur tijd werden 25 vliegtuigjes geteld op een gewone zondagmiddag. Titus: ‘Ooit had vliegveld Hilversum één stil vliegtuig, maar die was te duur en hebben zij alweer verkocht, wat nu overblijft zijn die lawaaiige cessna’s’.

Vliegveld
Op de website van Vliegveld Hilversum staat vermeld: vanaf Vliegveld Hilversum vliegen éénmotorige en tweemotorige vliegtuigen, zweefvliegtuigen, helicopters en ballonnen. Op elke luchthaven worden vliegbewegingen verplicht geregistreerd. De afgelopen jaren is een enorme daling te zien vanwege de economische crisis.


Meer berichten