Logo vierklank.nl
Harken door de tijd
Harken door de tijd (Foto: )

Harken door de tijd

Wat verloren naast het polderpad, wacht hij zijn volgende opdracht af, de acrobaat. De tanden van veerstaal, gedienstig in de rij, herinneren aan lange dagen in de hooibouw.

Zolang het gras groeit wordt er gewerkt om voer voor de winter te verzamelen. Maaien, keren, nogmaals keren, harken, oprapen en opbergen. Eindeloze dagen samen werken op het land. Veel tijdwinst bracht de topuitvinding van Cor van der Lely, bijna 70 jaar geleden. Hij ontwierp een cirkelhark, achterop de hefinrichting van de trekker, die gras zowel kon keren als kon harken. Eenvoudig in een handomdraai om te vormen, snel en behendig als een acrobaat. De tanden lopen losjes mee over de grond, tillen ‘t zwad (rij gedroogd gras/wiers) op en keren ‘t om, zodanig dat er geen grond in het voer komt en zonder tanden te breken.

Desalniettemin blijft gras oogsten een tijdrovende klus. Vele uren verblijft de boer met zijn trekker op het land, één met de natuur. Kent de grassen, de vogels en de dieren. Zij zijn gewend aan het geluid van de machines en slaan niet op de vlucht. Op mooie dagen zijn alle buren op het land aan het werk, herkennen elkaar aan geluiden, de rijstijl.

Waar de acrobaat maar een bereik heeft van 2,5 meter, is een moderne hark wel 8 meter breed. Grote machines werken veel efficiënter en sneller, dus wordt de acrobaat vooral nog gebruikt om de slootkant uit te harken. Tijd telt.

(Karien Scholten)

In haiku:

Harken door de tijd

Tilt herinneringen op

Voer voor verhalen

Meer berichten