Rector Philip Wind.
Rector Philip Wind.

Kennismaking met rector Het Nieuwe Lyceum

Algemeen

Sinds vorig jaar augustus staat rector Philip Wind aan het roer van Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Samen met het team van docenten probeert hij zijn leerlingen door het eindexamen havo of vwo te loodsen. 

Philip Wind, geboren en getogen in Hilversum, komt uit een groot gezin met veel broers en zussen. Op de christelijke basisschool blijkt al snel dat Wind goed kan leren en hij gaat dan ook naar het vwo in Hilversum. Na zes jaar op de middelbare school slaat hij zijn vleugels uit en vertrekt naar Amsterdam. 

Stap
‘Dat was een heel grote stap voor mij’, vertelt Wind. ‘Vanuit het toch veilige Hilversum naar die grote stad Amsterdam. Op school kwam ik erachter dat ik een bijzondere interesse had voor economie en bedrijfseconomie’. Zijn keuze was dan ook snel gemaakt. Hij besloot economie te gaan studeren aan de Vrije Universiteit. Tijdens zijn studie gaf hij bijlessen in economie. ‘Ik vond het lesgeven zo leuk, dat ik heel graag docent wilde worden. Vooral de monetaire geldtheorie en macro-economie vond ik interessant’.

Rector
Na zijn studie solliciteerde Wind bij het Willem de Zwijgercollege in Bussum en werd aangenomen. Hij bleef 31 jaar verbonden aan de Bussumse school en klom op van docent tot uiteindelijk rector. Wind: ‘Mijn baan als rector is erg leuk, maar ik miste het lesgeven wel hoor. Als docent ben je de hele dag bezig met je vak en bereid je je iedere dag voor op de lessen. Ik weet nog wel wat de eerste Wet van Gossen inhoudt, maar bij bepaalde theorieën moet ik het boek wel weer even openslaan. Maar ja, lesgeven kon ik er echt niet bij hebben als rector. En als rector heb je ook veel contacten met de docenten en de leerlingen’.

Gemoedelijker
Uiteindelijk begon het weer te kriebelen bij Wind en wilde hij toch nog iets anders. Toevallig kwam net de functie voorbij van rector aan Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven. Hij solliciteerde en werd aangenomen. ‘Ondanks dat ik rector was op een havo/vwo in Bussum, is HNL toch een heel andere school’, vertelt Wind. ‘De sfeer is anders en HNL heeft een meer gemêleerd leerlingenbestand. Leerlingen komen, behalve uit Bilthoven, ook uit Utrecht, Zeist en De Bilt, daardoor is de sfeer hier gemoedelijker. Maar deze school kent ook haar eigen problematiek. Ik merk wel een spanningsveld tussen onze school en de wijk. HNL heeft 1150 leerlingen en velen gaan in de pauze dwars door de wijk naar de Plusmarkt. Tot grote ergernis van sommige bewoners’.

Duurzaamheid
Wind is erg enthousiast over ‘zijn’ school. ‘Toen ik hier net aantrad als rector, dacht ik ‘Wauw, wat gebeurt hier allemaal?’ Docenten en leerlingen doen veel aan projecten: HNL Fashion, de Wiskunde Olympiade, het project Levensverhalen schrijven over Ouderen, debating tegen andere scholen en vorig jaar zijn drie docenten met hun Albatrosproject zelfs tweede geworden in Portugal. Ook hebben wij een goede samenwerking met scholen in de buurt en met Samen voor De Bilt. Onze school zet zich volledig in voor duurzaamheid. Helaas staat ons duurzaamheidsbeleid dit jaar op een laag pitje. Door het coronavirus zijn veel projecten afgeblazen en doen wij een forse stap terug. Jammer. Volgend jaar hopen wij alles weer op te pakken’.

Record
Naast zijn werk als rector, bestaat er natuurlijk ook nog een leven na school. Ook Wind moet af en toe een stapje terugdoen. Om een goede balans te behouden tussen werk en privé, sport hij wekelijks. ‘Regelmatig fiets ik vanuit huis naar school. Laatst had ik zelfs een nieuw snelheidsrecord. Binnen 34.58 minuten was ik op school. En wie weet doe ik het ooit binnen een half uur, maar dan moet ik wel alles mee hebben, het verkeer, stoplichten en natuurlijk een stevige wind in de rug. Ook in de weekenden stap ik graag op de racefiets of de mountainbike. Verder lees ik graag non-fictie, biografieën, middeleeuwse geschiedenis, ben ik lid van een politieke partij en ga ik graag met vrienden naar het theater, de film of naar een balletvoorstelling’.

[door Walter Eijndhoven ]

!