Logo vierklank.nl
Pieter van Lierop: filmrecensent in ruste. (foto Marjolein Ansink)
Pieter van Lierop: filmrecensent in ruste. (foto Marjolein Ansink) (Foto: )

*Lezersactie* Wild West, Boedapest en de Rest

Dat is de titel van een onlangs verschenen boek van de in Groenekan woonachtige Pieter van Lierop, die vanaf 1975 tot 2008 filmrecensent was van het Utrechts Nieuwsblad en daarmee ook van de GPD, het samenwerkingsverband van vrijwel alle regionale bladen in Nederland. 

Daarmee bereikten zijn recensies een oplage (2,3 miljoen) die groter was dan die van alle landelijke dagbladen bij elkaar. In het boek staat een selectie van eerder gepubliceerde recensies, interviews, festivalverslagen en achtergrondartikelen aangevuld met anekdotische herinneringen.

Baantje
Pieter van Lierop is in 1945 geboren in Tilburg en kwam in de regio Utrecht terecht, omdat zijn jeugdliefde en latere echtgenote Claire daar werkte. Hij volgde een opleiding MO Nederlands en zocht een baantje, dat hij in 1968 vond als leerling-journalist bij het Utrechts Nieuwsblad. In die hoedanigheid werd hij belast met het samenstellen van de kunstpagina’s. Zo kwam hij ook met film in aanraking, dat altijd al wel zijn belangstelling had. Vijftig jaar geleden, op 11 september 1970, werd zijn eerste zelfgeschreven filmrecensie over een Zweedse film gepubliceerd, die uiteraard in het boek is opgenomen. In 1975 vertrok de hoofd-filmrecensent en werd Pieter dè filmman van het UN en de GPD.

Festivals
Van Lierop versloeg 32 keer het Filmfestival van Cannes, 26 keer het Filmfestival van Venetië, 11 keer het Filmfestival van Berlijn en hij was jurylid bij filmfestivals in o.a. Moskou, Montreal, Istanboel, Mar del Plata, Havana, Tokio en Rio de Janeiro.

Zijn specialistische aandacht strekte zich uit van westerns tot de Hongaarse cinema. Intussen interviewde hij grootheden als James Stewart, Jack Nicholson, Robert de Niro en Tom Cruise. Daarnaast sprak hij met onder anderen Faye Dunaway, Kim Basinger en Liv Ullmann, maar net zo makkelijk met legendarische Japanse cineasten als Kurosawa, Oshima en Imamura.

Knipsels
In 2008 stopte hij na 40 jaar met zijn journalistieke werk en genoot hij van een welverdiend vervroegd pensioen. Door de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) werd hem een paar jaar later gevraagd of hij mee wilde werken aan een selectie van meest markante publicaties van de 3 founding fathers van de Kring ten behoeve van de site van de KNF, maar Pieter hield de boot af; hij had geen zin dat allemaal weer op te rakelen. In 2017 kwam een oud-collega, André Waardenburg van de NRC eens bij hem op bezoek en die wist hem uiteindelijk wel over te halen. Er werden oude knipsels van zolder gehaald en samen met André werd er een selectie gemaakt van 25 publicaties. Er werd een uitgever gevonden en een sponsor, waardoor de uitgave daadwerkelijk mogelijk werd. De totstandkoming van het boek kwam echt in een stroomversnelling sinds de corona uitbraak half maart dit jaar; de 30 aanvullingen vloeiden vlot uit Pieters pen en daarmee kijkt hij vanuit nu terug op zijn eerdere werk.

Valley
Het boek telt ruim 300 pagina’s en is rijk geïllustreerd met een 50-tal foto’s die voor het merendeel door Pieter in de loop van de tijd zelf gemaakt zijn. Op de voorpagina prijkt een fraaie opname van het Amerikaanse Monument Valley dat hij pas in 2019 bezocht. Dat is toch de filmlocatie bij uitstek van het western genre, waaraan hij in zijn jeugd zo verknocht was; het John Ford Point is legendarisch.

Het fraai uitgevoerde en lezenswaardige boek, dat uitblinkt in relativerende humor, is uitgegeven door Het Wereldvenster en onder meer te koop bij de Bilthovense Boekhandel.        (Hein Banken)

Lezersactie
Voor de lezers van De Vierklank is een aantal exemplaren van het boek ter beschikking gesteld. Om hiervoor in aanmerking te komen stuurt u een mail naar info@vierkank.nl met in het onderwerp Wild West. De boeken worden onder de inzenders verloot.

Meer berichten