Voor de bewoners van Sandwijck verandert er niets. (foto Ruben Scheers)
Voor de bewoners van Sandwijck verandert er niets. (foto Ruben Scheers)

Villa Sandwijck gekocht door Stadsherstel Utrecht

Algemeen

Het 18e eeuws monumentale landhuis op Landgoed Sandwijck is door de Amsterdamse woningcorporatie De Key verkocht aan Stadsherstel Utrecht. De ondergrond is in erfpacht uitgegeven door Utrechts Landschap.

Het landhuis, een Rijksmonument uit 1770 met een vloeroppervlakte van ca. 1.300 m2, was oorspronkelijk eigendom van baron Van Boetzelaer. In 1963 werd het verkocht aan de Gemeente Utrecht en vervolgens aan de Universiteit Utrecht. Het idee op dit landgoed een Hortus Botanicus te maken verstofte en na jarenlange leegstand en een sloopvergunning in de lade werd de villa in 1980 gekraakt.

Legaal
In 1989 werden de krakers gelegaliseerd en werd de villa gekocht en gerestaureerd door De Key. Zij realiseerde twintig onzelfstandige woningen, waarvan de huurders een woongroep vormen. Met inkomsten uit de verkoop van de villa maakt De Key de bouw van nieuwe sociale huurwoningen binnen en net buiten de ring A10 mogelijk.

In Stadsherstel Utrecht vond De Key een koper die de sociale huurwoningen intact wil laten. Deze Utrechtse vennootschap, eigenaar van onder andere de Zeven Steegjes, Molenerf De Ster, het Doelenhuis en Gasthuis Leeuwenbergh, heeft als belangrijkste doelstelling betaalbare huurwoningen in monumenten te realiseren en te exploiteren. Voor de Woongroep Sandwijck verandert daarom niets.

Blij
Lars Tempelman, woordvoerder namens de woongroep: ‘Wij als bewoners zijn blij met de keuze voor de nieuwe verhuurder. Het besluit om ons pand over te dragen was niet onze wens. We hebben veel tijd en energie gestoken in het vinden van een goede nieuwe partij die het voortbestaan van onze woongroep veilig kon stellen. Die partij hebben we gevonden in Stadsherstel, een organisatie die zowel het sociale karakter van onze woongroep als ook het monumentale karakter van het pand wil handhaven. Met instemming van De Key, het Utrechts Landschap en de gemeente De Bilt hebben we een resultaat bereikt waar we vertrouwen in hebben’.

Stadsherstel heeft uitsluitend het gebouw gekocht, het omliggende landgoed van 70 hectare tussen de Utrechtseweg en de A28, blijft in eigendom en beheer bij het Utrechts Landschap en blijft toegankelijk voor wandelingen.