Logo vierklank.nl
De zwarte populier in Hollandsche Rading.
De zwarte populier in Hollandsche Rading. (Foto: Rob Klaassen)

Imposante boom bij spoorwegovergang in Hollandsche Rading

De redactie van de Vierklank kreeg van een lezer, die regelmatig koffie drinkt bij Perron Peet in Hollandsche Rading, een vraag over ‘de heel dikke en imposante boom die aan de overkant van de weg staat’. De lezer wilde graag weten welke soort boom het hier betreft en hoe oud de boom is.

Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn we te rade gegaan bij de heer Jørn Copijn, vermaard landschapsarchitect en boomspecialist in Groenekan. We hebben hem zowel foto’s van de boom als gedetailleerde foto’s van het blad gemaild. 

Eigen geheugen
Omdat, zo lang ik (RK) me kan heugen, deze boom al op deze plaats staat, heb ik het vermoeden dat de boom stamt uit de tijd kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de oorlog zou toen door een gebrek aan brandstoffen een dergelijke boom op deze plek geen lang leven zijn beschoren geweest.

Zwart
Volgens Jørn Copijn betreft het hier een zwarte populier, officieel de Populus nigra: ‘Een geweldige boom, een monument voor zijn omgeving. Meestal met een zeer goede standvastigheid, mits er niet te veel aan gesnoeid wordt. Dat de boom nu ca 70 jaar oud is kan goed mogelijk zijn. Dergelijke populieren zijn er weinig, omdat men in Nederland slecht tegen grote bomen kan’. Volgens gegevens van internet kunnen deze bomen wel 100 tot 150 jaar oud worden met uitschieters tot 300 jaar’. 

door Rob Klaassen

Meer berichten