Logo vierklank.nl
Nieuw interieur Oosterlichtkerk krijgt vorm
Nieuw interieur Oosterlichtkerk krijgt vorm (Foto: )

Nieuw interieur Oosterlichtkerk krijgt vorm

Sinds mei van dit jaar wordt in de Oosterlichtkerk aan de Eerste Brandenburgerweg in Bilthoven hard gebouwd aan een nieuw interieur. In februari 2021 hoopt de Oosterlichtgemeente het vernieuwde gebouw weer in gebruik te kunnen nemen.

Aan de buitenkant van de Oosterlichtkerk (die vroeger Opstandingskerk heette) is geen verandering te zien, maar als de verbouwing begin 2021 klaar is zal de binnenzijde een volledige gedaanteverandering hebben ondergaan. Wit, licht, ruimte en ronde vormen bepalen het beeld van de vernieuwde kerkzaal. Ook de hal, de keuken en toiletten worden volledig vernieuwd.

Nodig

De verbouwing was nodig, omdat de afgelopen jaren de wijkgemeenten Opstandingskerk, Immanuëlkerk en de Boskapel uit Groenekan zijn gefuseerd tot één nieuwe wijkgemeente. Een volledig nieuwe inrichting helpt bij het versterken van het gemeenschapsgevoel van de nieuwe gemeente. Het is dan voor iedereen even nieuw. Daarnaast voldeed het gebouw bouwkundig en qua energieverbruik niet meer aan de eisen van deze tijd. Als ‘groene kerk’ wil men een bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Zo komen er onder andere zonnepanelen op het dak.

Kerk blijft
Het nieuwe kerkinterieur is ontworpen door architect Steven van Kooten. Voor de uitvoerend aannemer is het niet de eerste kerkverbouwing, maar dit project is toch wel bijzonder, vooral door het bijzondere ontwerp, dat veel rondingen kent. De aannemer: ‘Ik ben ook blij dat het gebouw zijn oorspronkelijke functie behoudt. Bij een vorig project moesten we een 120 jaar oude neogotische kerk verbouwen tot restaurant. Dat raakte me. Persoonlijk vind ik het jammer als een kerkgebouw zijn oorspronkelijke maatschappelijke functie verliest’.

De kerk in coronatijd
Voor de Oosterlichtkerk is het ondertussen creatief puzzelen om het gemeenschapsgevoel te behouden en ‘coronaproof’ kerkdiensten te organiseren. Midden in de eerste besmettingsgolf in mei werd de kerk gesloten en ontruimd voor de verbouwing. De gemeenteleden konden daardoor geen afscheid nemen van hun vertrouwde interieur en komen in een onherkenbaar veranderd kerkgebouw terug. Tot die tijd worden de kerkdiensten online uitgezonden vanuit de Rooms Katholieke Michaëlkerk aan de Kerklaan. De diensten worden op zaterdag opgenomen en kleine aantallen kerkgangers kunnen na aanmelding de dienst bijwonen. De wijkgemeente ziet uit naar het moment waaroper weer gewoon diensten in eigen huis gehouden kunnen worden.          (Rob Jastrzebski) 

Meer berichten