Gastvrouw Dorine (r) in gesprek met deelnemers aan de Voorleeslunch.
Gastvrouw Dorine (r) in gesprek met deelnemers aan de Voorleeslunch.

Voorleeslunch tijdens Nationale Ouderendag

Algemeen

‘Mensen, die veel en onbevangen luisteren, hebben ook het meest te vertellen,’ zei de geliefde schrijver Godfried Bomans. De vertelkunst, waar het voorlezen van is afgeleid, is dan ook een eeuwenoud middel om eenzaamheid te verdrijven, saamhorigheid te creëren en tradities door te geven aan nieuwe generaties.

Afgelopen vrijdag op de Nationale Ouderendag, vond de achtste editie plaats van de Nationale Voorleeslunch, waarbij ouderen in heel Nederland worden voorgelezen. Voorheen vaak georganiseerd in verzorgingstehuizen, vanwege corona nu in kleine kring in de bibliotheek in Bilthoven.

Doel is het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren, maar het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ook ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen, die niet meer zelf kunnen lezen, zo toch genieten van verhalen en literatuur, en van de nabijheid van een troostende, menselijke stem, die immers recht in het hart raakt. Precies zoals onze voorvaderen dat eeuwen geleden al deden.         (Peter Schlamilch)