V.l.n.r. Piet Stammes (Centrumkerk), Ellen Drees, Donald Noorhoff en Marcel Jansen (allen Historische Kring).
V.l.n.r. Piet Stammes (Centrumkerk), Ellen Drees, Donald Noorhoff en Marcel Jansen (allen Historische Kring).

Expositie 75 jaar vrijheid

Algemeen

door Henk van de Bunt

De Historische Kring ‘De Oude School’ heeft in goed overleg met de Centrumkerk in Bilthoven alsnog de expositie ‘75 jaar bevrijding’ opgesteld op resp. de zaterdagen 10, 17 en 24 oktober, telkens van 11.00 uur tot 15.00 uur. 

Ellen Drees vertelt iets over de tentoonstelling: ‘Het verhaal over De Bilt tijdens de oorlogsjaren wordt aan de hand van zes thema’s verteld: vanaf de oorlogsdreiging in 1939/1940 tot en met de bevrijding in 1945. Daarbij is gebruik gemaakt van beeld- en archiefmateriaal uit de eigen collectie van de Historische Kring en uit het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, waar ook het archief van De Bilt en Maartensdijk is. Foto’s, documenten, dagboekfragmenten en brieven geven een inkijkje in het persoonlijke leven van Biltse inwoners, die de oorlog aan den lijve hebben ondervonden’. 

Boek
Voor de bezoekers van de tentoonstelling ligt een gratis exemplaar van het boek ‘Bevrijding en Vrijheid. Geef de verzetshelden een gezicht en de vrijheid een stem’ klaar (zolang de voorraad strekt). Samenstellers van het boekje zijn Leo van Vlodorp en Loes Meijer-Ott (vormgeving). Op 7 mei verscheen dit boek: gratis voor alle leden van de Historische Kring en een aantal exemplaren ging naar de bovenbouw van de basisscholen en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs in deze gemeente. In het eerste gedeelte van dat boek staan korte schetsen van de verzetshelden die genoemd staan op het herdenkingsmonument dat voor gemeentehuis Jagtlust staat. Daarnaast krijgen nog enkele andere niet genoemde verzetsstrijders, zoals de gebroeders Brinkhof, Flip de Leeuw en Ferdi van der Ham eveneens een gezicht. In het tweede gedeelte van het boek schrijven diverse auteurs over de beleving van vrijheid. Ook het feit dat het in Nederlands-Indië nog lang zou duren voordat daar de rust weerkeerde wordt belicht’.

Struikelstenen
Ook ‘Struikelstenen De Bilt’ is met informatie aanwezig op de tentoonstelling; het project struikelstenen (Stolpersteine) is een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Hij brengt gedenktekens aan vóór de huizen van mensen die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd en vermoord zijn om wie zij waren. In de gemeente De Bilt zijn ongeveer 130 Joodse inwoners slachtoffer geworden van deze genocide. ‘Struikelstenen De Bilt’ hoopt op 16 november de eerste 14 struikelstenen te plaatsen voor de laatste adressen die medeburgers vrijwillig kozen in deze gemeente. Meer informatie op www.struikelstenendebilt.nl. Voor de tentoonstelling dient u zich vanwege de coronamaatregelen aan te melden via tijdslot secretaris@historischekringdebilt.nl.