In een Levende Tuin wordt bestrating beperkt toegepast.
In een Levende Tuin wordt bestrating beperkt toegepast.

Minder steen en meer groen in de tuin

Algemeen

Een tuin waarin je de natuur kunt zien, voelen, horen, ruiken én proeven. Dat is een Levende Tuin.
Met veel groen en duurzame materialen. In zo’n oase is het heerlijk toeven, voor mens én dier. Bovendien biedt een levende tuin tal van voordelen. Zo geeft het energie en voert het regenwater af.

De Levende Tuin is een initiatief van branchevereniging VHG en andere landelijke organisaties. Samen met erkende hoveniers zetten zij zich in voor meer biodiversiteit en duurzaamheid in de Nederlandse tuin. Ronald Versluis, bedrijfsleider van Hendriksen Hoveniers, onderstreept het belang van De Levende Tuin. ‘Een tuin die grotendeels is bestraat, biedt nauwelijks ruimte aan planten en dieren. Het wordt er ook erg heet in de zomer. Ook het regenwater stroomt direct de tuin uit’.

Staptegels
Ronald vertelt enthousiast verder: ‘Met de pijlers van De Levende Tuin passen we meer variaties toe in onze tuinontwerpen. Vooral veel beplanting in alle soorten en maten, struiken en liefst ook een boom. Een prima leefomgeving voor mens en dier. Natuurlijk komt in deze tuin ook bestrating voor, maar beperkter en bewust toegepast. Een pad met staptegels waartussen voldoende ruimte is voor begroeiing. Of afgewisseld met grind, zodat het regenwater voldoende weg kan lopen. Een klant denkt vaak dat een tuin met meer groen om veel onderhoud vraagt. Door de levende materialen slim toe te passen in onze tuinontwerpen willen we laten zien dat het ook anders kan.’