Provincie Utrecht ondersteunt ondernemers die zonnepanelen op hun dak willen plaatsen.
Provincie Utrecht ondersteunt ondernemers die zonnepanelen op hun dak willen plaatsen. Foto: Krijn Ratsma

Provincie Utrecht helpt bedrijven verduurzamen

Algemeen

De provincie Utrecht gaat ondernemers ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Utrecht wil in 2040 een energie-neutrale provincie zijn en bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie. Daarom helpt de provincie bedrijven met advies en subsidie bij de aanleg van zonnepanelen op daken en andere duurzame maatregelen. 

De maatregelen maken deel uit van de pijlers ‘Zon op dak’ en ‘Besparen bij bedrijven’ van het programma Energietransitie. Daarmee wil de provincie zowel duurzame energieopwekking als het nemen van energiebesparende maatregelen stimuleren. Verantwoordelijk gedeputeerde Huib van Essen: ‘Dit heeft naast een positief effect op het milieu, ook een positief effect op de uitstraling van het bedrijf en meestal ook een positief financieel effect. Daarom wil de provincie Utrecht bedrijven stimuleren om verdere stappen te zetten richting verduurzamen’. 

Quickscan
Karin Alberts is woordvoerder van gedeputeerde Huib van Essen (Ruimtelijke Ontwikkeling, Omgevingsvisie, Energietransitie en Klimaat). Zij antwoordt op de vraag: ‘Wat doet de provincie voor bedrijven, om hen te helpen bij verduurzamen?’: ‘Wanneer bedrijven geïnteresseerd zijn in zon op het dak: de Provincie biedt 150 gratis quickscans aan voor bedrijven met een dak groter dan 100 m2. Bedrijven krijgen zo snel inzicht in de technische en financiële potentie van het dak en kunnen op basis van die informatie besluiten of ze stappen gaan zetten om zonnepanelen op het dak te plaatsen. 

Verduurzamen
Wanneer bedrijven in samenwerkingsverband willen verduurzamen (lees: energie besparen en/of zon op dak realiseren) kunnen zij aanspraak maken op Subsidie voor een collectieve verduurzamingsaanpak. De subsidie is bedoeld voor bedrijven die in gezamenlijkheid bijvoorbeeld consultancydiensten willen inschakelen gericht op kennisoverdracht, ondersteuning en adviseren van de bedrijven om energie te besparen of zonnepanelen op bedrijfsdaken te realiseren’. 

Goedkoper
Een verduurzamingsaanpak waarbij ondernemers samen stappen zetten om energie te besparen of duurzaam op te wekken, heeft verschillende voordelen voor bedrijven. Zij kunnen gezamenlijk en dus goedkoper expertise inkopen om hen te ondersteunen, maar ook bij het uitvoeren van de maatregelen kunnen inkoopvoordelen behaald worden. Ook de overige ondersteuning zoals aanvragen van landelijke subsidies kan op deze manier goedkoper geregeld worden. Dit kan interessant zijn voor bedrijventerreinen maar ook voor andere samenwerkende bedrijven. De Provincie kan 50% van de kosten dekken tot een maximum subsidiebijdrage van € 50.000,-.

Verhuren
Tenslotte zijn er nog en paar andere maatregelen waarmee bedrijven ondersteund kunnen worden bij het verduurzamen. Denk daarbij aan het verhuren of beschikbaar stellen van een bedrijfsdak aan een lokale energiecoöperatie zodat deze er zonnepanelen op kan plaatsen. Een andere mogelijkheid is om samen te werken met een energiecoöperatie in de buurt. Daarbij investeren deelnemers van de energiecoöperatie in de zonnepanelen op het bedrijfsdak en wordt stroom voor de lokale gemeenschap geproduceerd.

De Bilt
‘Zijn er al bedrijven in de Bilt die hier gebruik van maken? Zijn de regelingen ook open voor bedrijven?’ ‘Nee, die zijn er nog niet helaas. De subsidieregeling is pas per 1 oktober live en de quickscan-regeling is pas sinds een paar weken open. Er is een aantal aanvragen gedaan, maar niet door een bedrijf in De Bilt’. Wethouder Duurzaamheid Anne Brommersma: ‘Ik ben erg blij dat de provincie deze regelingen in het leven heeft geroepen. Dat brengt ons weer een stap dichter bij een duurzame gemeente.’ Wethouder Economie Madeleine Bakker-Smit: ‘Uiteraard brengen wij de regelingen graag onder de aandacht bij Biltse ondernemers en de ondernemersverenigingen. Sterker nog, daar zijn wij al mee bezig.’

Zie voor meer informatie www.energiewerkplaatsutrecht.nl/bedrijfsdaken

[[door Henk van de Bunt]