Rob Karstens aan het werk in zijn eerste eigen praktijk.
Rob Karstens aan het werk in zijn eerste eigen praktijk.

Fysiotherapeut Rob Karstens stopt ermee

Algemeen

door Henk van de Bunt

De praktijk fysiotherapie aan de Melkweg 29 in Maartensdijk werd in juli 2004 omgezet in de Maatschap Fysiotherapie Karstens & van der Meijden. Voor de patiënten veranderde er toen niets: Rob Karstens en Ron van der Meijden bleven op dezelfde gedreven manier zorg verlenen in hetzelfde pand. Nu Rob Karstens de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt wordt er binnen de maatschap wel wat veranderd. 

Rob Karstens schetst een beeld van hoe hij als fysiotherapeut in Maartensdijk is begonnen in het schoolgebouw (voormalige kleuterschool) aan de prins Bernhardlaan. In 1990 heeft hij het pand aan de Melkweg gekocht waar een tandartsenpraktijk was gevestigd. In 1993 kwam Ron van der Meijden parttime bij hem werken. Daarvoor werkte Ron in het verpleeghuis de Biltse Hof in voorheen Berg en Bosch. Hij werd echter steeds meer geconfronteerd met het afromen van directe zorg aan bewoners. Door de toegenomen bureaucratie moest iedere minuut zorg verantwoord worden waardoor te veel tijd werd besteed aan de administratie. Voor Ron reden om over te stappen naar de praktijk van Rob Karstens. De jarenlange samenwerking beviel beide fysiotherapeuten goed en omdat de fysiotherapeut in de nabije toekomst veel veranderingen te wachten zou staan, werd besloten de praktijk om te zetten in een Maatschap.

Bewegen
Begin 2013 werd het Beweegcentrum bij Fysiotherapie en Beweegcentrum Karstens & van der Meijden verder ‘uitgerold’. Ook bij zijn afscheid vertelt Karstens gepassioneerd over wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z’n werk gaat en hoe de kwaliteit ervan gewaarborgd wordt. Karstens: ‘De fysiotherapie is en blijft onze eerste insteek. In de eigen bewegingsruimte kunnen we ook oefen- en bewegingstherapie optimaal aanreiken met het oog op revalidatie’. Karstens geeft aan dat er door of na zijn vertrek geen wezenlijke veranderingen gaan plaatsvinden: ‘Bij deze praktijk kunnen mensen zowel medisch als niet-medisch trainen. Wij onderscheiden ons daarin, omdat we op een kleinschalige manier hier aan bewegen doen. Onze groepen zijn nooit groter zijn dan 5 à 6 personen en altijd onder begeleiding van een fysiotherapeut’. Rob’s opvolger fysiotherapeut Anita Homan (werkt inmiddels alweer 10 jaar in de praktijk) licht toe: ‘Het moet wel iets te maken hebben met gezondheidszorg. Iemand die hier wil komen om alleen maar ‘aan de apparaten te trekken’ verwijzen wij liever naar fitness’.

Fysiotherapie
Volgens Karstens is de fysiotherapeut zich steeds meer gaan richten om mensen te mobiliseren en actief hun klachten aan te pakken zonder dat zij afhankelijk worden van de fysiotherapeut. Naast het behandelen van klachten zijn Karstens en van der Meijden zich meer gaan richten op de preventieve begeleiding. Bijvoorbeeld door het geven van informatie en organiseren van ‘bewegingsactiviteiten’. Rob gaf jaren bij de soos gymnastiek, waarbij gezelligheid een grote rol speelt. Ook gaf hij bij Vitras cursussen om te leren masseren. Ook de gymnastiek- en beweeglessen - nu door fysiotherapeut Jonne Rigter in de cursusruimte van het Servicecentrum aan het Maertensplein in Maartensdijk gegeven - zijn door hem geïnitieerd. ‘Vooral voor ouderen is het volgen van de lessen erg belangrijk’, aldus Karstens. ‘Het heeft al een gunstig effect op de gezondheid wanneer 45 minuten per week aan gezondheidsaspecten wordt gewerkt. Bovendien is het elkaar ontmoeten ook een belangrijk aspect’. Dat is goed voor de sociale binding onderling. In de sport noemen we dat de derde helft’. De gymnastiek en beweeglessen zijn goed voor het bewaken en bevorderen van de mobiliteit, voor coördinatie en samenwerken, voor het uithoudingsvermogen, voor spierkracht en lenigheid maar ook voor verbetering van het evenwicht en valpreventie’ zegt Rob Karstens.

Reizen
Karstens treedt dus uit de Maatschap, waar Anita Homan zijn plaats inneemt. Zijn fysiotherapielicentie loopt vooralsnog door tot ruim in 2024. Hij kan dus desgewenst altijd nog even invallen. Karstens: ‘Ik zeg niet dat dit nooit zal zijn, maar ik wil ook wel graag wat meer van de vrijheid gaan genieten. Wij hebben een bus-camper, aangeschaft en hopen daardoor volop van onze hobby’s (natuur, reizen, wandelen) te kunnen gaan genieten. Ook ben ik op bestuurlijk niveau nog betrokken bij het schrijven over en het onderzoeken van de geschiedenis van de fysiotherapie. Van een zoon van een notaris kun je natuurlijk zoiets ook wel verwachten’.

V.l.n.r. Ron van der Meijden, Rob Karstens en Anita Homan.