Het bestuur gaat voor een zonnige toekomst van de dierenweide; v.l.n.r. Rob Alderhout, Gert-Jan Weierink en Edwin Plug.
Het bestuur gaat voor een zonnige toekomst van de dierenweide; v.l.n.r. Rob Alderhout, Gert-Jan Weierink en Edwin Plug.

Projectplan renovatie Dierenweide Maartensdijk

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Het eerste gedeelte van de algehele renovatie Dierenweide Maartensdijk is nog maar net achter de rug, of het tweede gedeelte staat alweer voor de deur. De stichting wil de dierenweide een zonnige toekomst geven, maar daarvoor moet nog één en ander gebeuren. Nieuwe speeltoestellen, een nieuwe aanhangwagen en nog veel meer.

´Al vele jaren is de dierenweide en de ernaast gelegen eendenvijver een begrip in Maartensdijk´, vertelt voorzitter Gert-Jan Weierink. ‘In 2016 nam Stichting Dierenweide Maartensdijk het beheer en de exploitatie over van gemeente De Bilt. Gaandeweg kwamen wij erachter dat er aan de weide en de stal nog wel één en ander schortte. De afgelopen vier jaar hebben wij dus al heel wat werk verricht en is veel achterstallig onderhoud weggewerkt. Met hulp van veel vrijwilligers’. Er is dan ook al heel veel gedaan tijdens de eerste renovatie: opknappen van de opstallen, het nodige schilderwerk, de verblijven zijn voorzien van duurzaam plaatwerk, de verlichting is verbeterd, realisatie van meerdere waterpunten, een nieuwe kippenren en de weide is aangepakt, zodat alle dieren het naar hun zin hebben.

Toekomstbestendig

‘Voor het tweede deel van de renovatie zoeken wij nog de benodigde financiën’, vult penningmeester Rob Alderhout aan. ‘Aangezien het eerste deel van de renovatie is betaald uit eigen middelen, met ondersteuning van lokale ondernemers, zijn de reserves van onze stichting zeer beperkt’. Met deze tweede renovatie wil het bestuur de dierenweide toekomstbestendig maken. ‘Het gaat hierbij om bijvoorbeeld een nieuwe picknickbank, nieuwe speeltoestellen, waaronder een speeltoren, een vogelnestschommel en een klauterboom, een nieuwe aanhanger voor het afvoeren van mest en afval en het verbeteren van de toegankelijkheid van de weide voor jong en oud’.

Konijnen

‘Ook aan de konijnen op de dierenweide wordt gedacht’, vertelt bestuurslid Edwin Plug. ‘De beestjes hebben het in de zomer te warm en in de winter te koud. Een goede opknapbeurt is niet meer rendabel, dus krijgt de familie van broer konijn een nieuw konijnenverblijf. De reeds gerealiseerde ‘Rabbit Hill’ blijft bestaan. Natuurlijk zorgen al die dieren, kippen, duiven, kalkoenen, geiten en varkens voor veel mest. Om alle mest af te voeren hebben wij een oude aanhangwagen, maar deze is zo versleten, dat een nieuwe aanhangwagen op ons lijstje staat’.

Blokhut

Naast alle vernieuwingen, heeft het bestuur nog meer ambities, waaronder een uitbreiding van de weide met naastgelegen grasveld, verduurzaming van de weide onder andere door het ophangen van nestkastjes en insecten- en egelhotels. Om werkplekken te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en een overdekte ruimte te hebben voor alle vrijwilligers, wil het bestuur een blokhut laten neerzetten op de dierenweide, compleet met zonnepanelen.

Ontmoetingsplek
Plug: ‘Bij het openstellen en beheren van de dierenweide, wil het bestuur in de toekomst graag mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetten. Wij zijn al gesprekken aangegaan met Reinaerde. Ook zij zijn erg enthousiast over een mogelijke samenwerking, maar daarvoor moeten de werkplekken wel aan bepaalde eisen voldoen. Wij denken dat een samenwerking met Reinaerde voor iedereen tot een win-win-situatie leidt. Reinaerde zet mensen in voor de dagbesteding op de dierenweide. Hierdoor kan de dierenweide vaker open zijn voor het publiek. En de dierenweide kan uitgroeien tot een ontmoetingsplaats binnen Maartensdijk. Ouders met kinderen kunnen na schooltijd nog even langs de dieren en ook ouderen kunnen elkaar hier ontmoeten tussen de geiten, varkens en konijnen’. Dankzij een eventuele samenwerking met Reinaerde kan de stichting nieuwe activiteiten ontplooien, zoals realisatie van een vlinder- en bijentuin en een bloemenpluktuin. En ontstaat een nieuwe groep vrijwilligers die bij de dierenweide wordt betrokken. Plug: ‘Wij willen van de dierenweide een soort ‘kopie’ maken van de Schaapskooi in Bilthoven. Via de samenwerking met Reinaerde wordt de dierenweide een prachtige kinderboerderij met tal van extra’s’.

Statiegeldautomaat Jumbo
Stichting Dierenweide Maartensdijk staat prominent op de statiegeldautomaat bij Jumbo Jelle Farenhorst in Maartensdijk. Klanten kunnen via de statiegeldautomaat hun lege-flessen-bonnen doneren. Stichting Dierenweide Maartensdijk heeft dus een aantal concrete plannen uitgewerkt om de weide verder te verbeteren en de weide regelmatiger open te kunnen stellen voor bezoekers. Het bestuur en de vrijwilligers van de stichting hopen, dat - via de statiegeldactie - een flink aantal van deze plannen werkelijk kan worden.

Het bestuur gaat voor een zonnige toekomst van de dierenweide; v.l.n.r. Rob Alderhout, Gert-Jan Weierink en Edwin Plug.