De beëdiging van Martijn Lauxtermann.
De beëdiging van Martijn Lauxtermann.

Uit de gemeenteraad van 24 september

Algemeen

door Guus Geebel

Martijn Lauxtermann wordt beëdigd en geïnstalleerd als commissielid zijnde niet raadslid voor de fractie van de PvdA.

Carmen Braak is herbenoemd en geïnstalleerd als kinderburgemeester van De Bilt. Haar zittingsperiode is met een schooljaar verlengd omdat zij vanwege de coronapandemie haar rol maar beperkt heeft kunnen uitvoeren. ‘Ja graag’, antwoordt Carmen op de vraag van burgemeester Sjoerd Potters of zij hem wil helpen om een goede kinderburgemeester van De Bilt te zijn. Hij wenst haar veel succes.

Beantwoording schriftelijke vragen
Wethouder André Landwehr beantwoordt een aantal vragen van Forza De Bilt over het slopen van de Melchiorbank. ‘Het onderzoek heeft uitgewezen dat het in zijn geheel verplaatsen van de Melchiorbank technisch onuitvoerbaar is. In het definitieve plan Vinkenplein is een eigentijdse variant van de Melchiorbank opgenomen Over het vernoemen van het Vinkenplein naar dr. Melchiorplein gaat een straatnamencommissie.’ Een motie die Peter Schlamilch over hetzelfde onderwerp indiende werd verworpen.

Polio-incident
Wethouder Dolf Smolenaers beantwoordt vragen over het participatieniveau woningbouwopgave van Forza De Bilt. Vragen van Bilts Belang, Beter De Bilt, Forza De Bilt en Fractie Brouwer over het polio-incident worden door burgemeester Potters beantwoord. ‘Er is mij duidelijk gemaakt dat er geen gevaar was voor de volksgezondheid. Het onderzoek is nog niet afgerond. Vervolgmonsters waren negatief. Het rioolwater is gescheiden van het drinkwater. Het virus is in lage concentratie in het afvalwater aangetroffen dat via een afgesloten systeem wordt afgevoerd naar een zuiveringsinstallatie waar eventuele virusdeeltjes worden geïnactiveerd. De volksgezondheid is niet in gevaar geweest.’

Corona
Een motie ingediend door Jette Muijsson (Beter De Bilt) waarin gevraagd wordt de gemeenteraad zoveel mogelijk bij lokale (corona)maatregelen te betrekken krijgt unanieme steun van de raad.

Vergunningverlening MSD
De raad verwerpt een motie ingediend door Gija Schoor (PvdA) die vraagt om een raadsenquête over dit onderwerp. In de motie wordt het college gevraagd de herziening van het bestemmingsplan en de verkoop van de voormalige moskee aan de Troelstraweg te temporiseren totdat de raadsenquête is afgerond.