Logo vierklank.nl
Foto:

Hemelsleutel

Een sleutel tot geluk ligt verscholen in de beslotenheid van een tuin. In een schaduwspel van licht en donker vinden plant en dier er hun favoriete plek. Groene vingers geven kleur aan dit stukje natuur. Witte vlinders in de blauwbaard, dwarrelen van bloem tot bloem, op zoek naar nectar. 

De hemelsleutel (foto) kleurt diep roze en wordt druk bezocht door een keur aan zweefvliegen, hommels, bijen en vlinders. De herfstasters, nu op volle sterkte, vormen een paarse bloemenwal, vol stuifmeel. Daartussen schuilen spinnen, klaar om onfortuinlijke insecten in hun kleverige spinrag te wikkelen. Het laatste zonlicht van de zomer verwarmt de stenen van het pad, biedt een ideale kiemplaats voor zaden van de oranje papaver. Mieren, in familieverband, vinden hier hun onder-dak. Paradijselijk geuren de vlammend rode phloxen tot in het donkerste hoekje van de tuin. Onder het afgevallen blad huizen daar wormen en allerlei insecten. Zij verteren de plantenresten tot compost, voeding voor de struiken, totdat een merel ze tevoorschijn krabt. De zanglijster keert een fraai gekleurd slakkenhuisje om en eet er de bewoner uit. Mussen scharrelen luidruchtig in de diepgroene heg en spreeuwen eten, onder luid gekwetter, de bessen uit de bomen. Verschillende soorten mezen wiegen op de lange stengels van de gele zonnekroon, eten er de rijpe zaden uit. 

De tuin die ik deel met talloze dieren die er hun bestaan aan danken. Ik pluk een boeket kleuren om mijn geluk in geuren te delen met een vriend.

(Karien Scholten)

In haiku:

Geluk uit de tuin

Zit in geuren en kleuren

En in het delen

Meer berichten