De wespspin, wespenspin of tijgerspin met de wetenschappelijke naam Argiope bruennichii.
De wespspin, wespenspin of tijgerspin met de wetenschappelijke naam Argiope bruennichii.

Wespenpraat

Algemeen

Voor een tussenstop van een fietstocht belanden wij op een bankje op de Kooijdijk-Groenekan-Westbroek ter hoogte van de Oeverzwaluwheuvel. Gezeten tussen de brandnetels en distels zagen wij een opvallende spin; een wespenspin was bezig een klein insectje - net gevangen in zijn web - in te kapselen. Gelukkig konden wij wat foto’s maken van het gebeuren.

De wespenspin of ook wel tijgerspin genoemd wordt steeds vaker gezien. Ook op ‘ons’ eiland Ameland hebben we de nesten gezien, netjes verscholen in de hei langs het duin. Dat zijn net kleine bolletjes van heel dunne wol ter grootte van een golfballetje. In het bolletje worden de eitjes gelegd.

Nabootsing
De Wespenspin is echt een voorbeeld van Mimicri, of te wel nabootsing. Zij lijkt namelijk met haar kleuren zwart-geel gestreept echt op een wesp. Ze is aanzienlijk groter dan het mannetje. Die lijkt er helemaal niet op. Tijdens het uitvergroten van de foto zagen we hem op een kleine afstand gelaten toekijken hoe het vrouwtje aan het werk was. Mimicri komt veel voor in de natuur. Zowel bij de flora als de fauna.

Wandelende tak
Maar laten we het bij de insecten houden. Iedereen heeft wel eens van een Wandelende Tak gehoord en menigeen ook in huis gehad in een grote pot. Klimop geplukt en ze dan bijna niet meer kunnen zien tussen de bladeren. Bij de Wandelende Takken komen de mannetjes er niet meer aan te pas. Een onderzoekje heeft ooit eens aangetoond dat de kans op een mannetje één keer per 25 generaties mogelijk kan zijn. De Wespenspinnen zijn nog niet zover.

Vlinders
Sommige vlinders maken ook gebruik van nabootsing. De ogen van een dag- of nachtpauwoog schrikken vogels ook af. Zo is er een Hoornaarvlinder. Deze lijkt echt sprekend op de ‘beruchte’ grote wesp, de Hoornaar. De Gekraagde Wespvlinder lijkt sprekend op een Wesp evenals de Wespenboktor.

En dan de Blinde Bij. Dat is een soort Zweefvlieg die sprekend lijkt op een Bij. Je moet echt goed kijken om te zien dat het een vlieg is een geen Bij. Vaak kun je het aan de manier van vliegen zien, zoals de naam zweefvlieg al zegt. Ook kun je van dicht bij ook het verschil zien aan de ogen. Voor wat betreft de flora is de Wespenorchis een heel goed voorbeeld.

Wespen
Maar nu de Wesp waar we nu veel mee te maken hebben. Er zijn vele soorten wespen in Nederland. Graafwespen, Veldwespen, Bladwespen etc. De meest voorkomende zijn de Gewone Wesp en de Duitse wesp. Hier hebben we het meeste ‘last’ van. Een Koningin begint met het bouwen van het nest einde voorjaar begin zomer. Eerst één cel met één eitje. Daaromheen bouwt ze op ingenieuze wijze cellen er omheen met in elke cel weer een eitje. Ze verzorgt in eerste instantie de larven en zodra die groot genoeg zijn en de metamorfose tot imago heeft plaats gevonden blijft ze in het nest. De uitgekomen wespen zijn eerst allemaal werksters. Deze bouwen vervolgens weer cellen en de koningin legt weer haar eitjes. Het nestmateriaal wordt door de werkster gemaakt van papierachtige uitgekauwde bladresten.

Naarmate de larven groter worden is er meer voedsel nodig. Dat is er dus aan de hand in augustus en september. Ze gaan dan ook op zoek naar zoetigheid en zo komen ze dus af op onze drankjes etc. Dus drink niet uit een blikje en leg een bierviltje o.i.d. op je glas. Wespen zijn zeker ook nuttig. Het zijn in principe vleeseters en vangen muggen, vliegen etc. De zoetigheid hebben ze nodig om de larven te voeden en zelf energie te krijgen voor hun acties.