Logo vierklank.nl
Het septembernummer van de 36 pagina’s dikke Biltse Grift ligt vanaf deze week bij de Bilthovense Boekhandel en Bruna in Bilthoven en bij The Read Shop in De Bilt.
Het septembernummer van de 36 pagina’s dikke Biltse Grift ligt vanaf deze week bij de Bilthovense Boekhandel en Bruna in Bilthoven en bij The Read Shop in De Bilt. (Foto: )

Wat deed keizerin Mathilde in De Bilt

In gemeentehuis Jagtlust van De Bilt is de Mathildezaal, op landgoed Oostbroek een Mathildebrug en op 14 maart is het Mathildedag. Maar wie was die Mathilde nou eigenlijk en waar kwam ze vandaan? Dick Berents deed onderzoek en schreef er een gedetailleerd verhaal over in het septembernummer van De Biltse Grift. 

Door het landgoed van Oostbroek loopt de waterweg Biltse Grift, die werd gebruikt voor het transport van zand, landbouwproducten en stadsafval. Ongeveer 150 jaar lang kende De Bilt een sluiswachter6 die de sluis in deze waterweg pachtte. Kees Floor vertelt over de opeenvolgende sluiswachters in de twintigste eeuw en hoe door het toenemende verkeer over de weg het transport over water zo sterk afnam dat zij nevenactiviteiten moesten ontplooien om rond te kunnen komen. 

Gebeurtenissen
Leo van Vlodorp staat nog even stil bij de gebeurtenissen in De Bilt in 2019 in de ‘Kroniek van De Bilt van het jaar 2019’. En bent u bekend met de ‘zaagtandbebouwing’ in De Bilt? U leest er over in de rubriek ‘Toen en Nu’ van Abe Postema.

Dokwerker
In Amsterdam staat op het Jonas Daniël Meijerplein het beroemde beeld van ‘De Dokwerker’, maar wist u dat in De Bilt een vergelijkbaar beeld staat? Wim Krommenhoek vertelt over ‘De Grondwerker’ en reist verder langs de kunst in De Bilt. Ditmaal belicht hij de beelden van Pieter d’Hont en Arie Teeuwisse.

Spelletjes
In deze tijd van smartphones raken de ouderwetse spelletjes, die kinderen vroeger speelden, in de vergetelheid. Loes Meijer haalt herinneringen op aan de spelletjes van weleer in de rubriek ‘Dingen die voorbijgaan’.

H.A. L’Honoré Naber 

Meer berichten