De nieuwe predikant voor de Nederlands Hervormde kerk: een laatgotisch kerkgebouw met toren, eenbeukig schip met smalle dwarskapellen en koor. Het koor is het oudste deel van de kerk (15e eeuw), de toren is van omstreeks 1500 en het schip van de 16e eeuw.
De nieuwe predikant voor de Nederlands Hervormde kerk: een laatgotisch kerkgebouw met toren, eenbeukig schip met smalle dwarskapellen en koor. Het koor is het oudste deel van de kerk (15e eeuw), de toren is van omstreeks 1500 en het schip van de 16e eeuw.

Nieuwe predikant voor Hersteld Hervormd Maartensdijk

Algemeen

door Henk van de Bunt

De Hersteld Hervormde Kerk bestond in 2019 uit 119 gemeenten en 65 dienstdoende predikanten. Het ledenaantal bedroeg dat jaar 59.771 en nam tot dan toe jaarlijks licht toe. Veel gemeenten zijn dus - vaak gedurende lange tijd - vacant; d.w.z. er is geen eigen predikant en er moet voor de zondagse erediensten een beroep worden gedaan op gastvoorgangers[FS1]

De Hersteld Hervormde Kerk in Maartensdijk was precies één jaar vacant na het vertrek van ds. A.J. Britstra naar Nieuw Lekkerland. Kandidaat [FS2] Speksnijder wordt woensdag 9 september in een middagdienst als nieuwe ‘herder en leraar’ in Maartensdijk bevestigd. Diezelfde dag ’s avonds zal de nieuwe predikant ds. Speksnijder in zijn zgn. intrededienst in zijn nieuwe gemeente voorgaan. 

Agent
Speksnijder is 41 jaar, 17 jaar gehuwd en vader van een zoon en drie dochters in de leeftijd van 15, 13, 10 en ruim 1½ jaar. Het gezin Speksnijder woonde tot voor kort in Ouderkerk a/d IJssel. Hij begon als ‘jongen’ van 21 jaar als agent bij de politie Rotterdam-Rijnmond en werd later hoofdagent. ‘De eerste jaren op straat en de laatste 1½ jaar als rechercheur bij de Eenheid Georganiseerde Criminaliteit (EGC). Intussen was ik begonnen aan een studie Nederlands Recht (deeltijd) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ik wilde graag officier van justitie worden en in die hoedanigheid leiding geven aan grote opsporingsonderzoeken. De volgende stap zou de functie van juridisch medewerker bij een advocatenkantoor zijn. In die periode begon de Heere te werken in mijn leven en verloren mijn carrièreplannen hun glans. Ik kreeg het verlangen om dienstbaar te mogen zijn in het Koninkrijk van God en worstelde met de vraag welke weg ik zou mogen gaan. Die weg leidde naar het Wartburg College in Rotterdam, waar ik zeven jaar als godsdienstdocent werkzaam ben geweest. Daarbij was ik in verschillende gemeenten werkzaam als pastoraal medewerker en catecheet’.

Hobby’s
Speksnijder wist z’n tijd goed te verdelen: ‘Ik heb in de jaren van studie, die achter ons liggen weinig tijd gehad voor hobby’s. Tegelijk zou ik willen zeggen dat studeren - en daarmee dus ook mijn toekomstige werk - mijn hobby is. Verder kook ik graag een heerlijke maaltijd en vind ik het fijn om met mijn gezin te wandelen in de natuur. Dit voorjaar mocht ik mijn studie aan het Hersteld Hervormd Seminarie aan de VU in Amsterdam afronden en beroepbaar gesteld worden. Al snel kwam er een beroep vanuit de gemeente van Loon op Zand en korte tijd later ook vanuit Maartensdijk. In de weken waarin we de beide beroepen in overweging hadden, werd mij de gemeente van Maartensdijk op het hart gebonden en zodoende werd, tot mijn verwondering, hoe langer hoe meer duidelijk dat ik het beroep naar Maartensdijk mocht aannemen. Wij hopen op een gezegende tijd in de gemeente van Maartensdijk en het is mijn hartelijke wens en bede dat de Heere mijn werk tot rijke zegen wil stellen. Ik bedoel dan vooral dat er velen in de gemeente tot de persoonlijke kennis van de Heere Jezus als hun Borg en Zaligmaker mogen komen. Maar ook dat er uit het dorp Maartensdijk mensen, die niet in de kerk kwamen, tot de Gemeente mogen worden toegevoegd’.