Margareth  Broek bedacht het idee voor een virtuele fietstocht.
Margareth Broek bedacht het idee voor een virtuele fietstocht.

Virtueel fietsend Open Monumentendag beleven d

Algemeen

oor Guus Geebel

Dinsdagavond 1 september nam voorzitter Romana Engeman van het Comité Open Monumentendag De Bilt in de Julianaschool de website in gebruik met virtuele fietstocht langs Leermonumenten die dit jaar waren uitgekozen voor Open Monumentendag. Het evenement zou oorspronkelijk in De Bilt alleen op 12 september plaatsvinden, maar is nu op internet nog veel langer te beleven.

‘Met het landelijk thema zijn we als comité begin dit jaar gaan brainstormen over de mogelijkheden in de gemeente en zijn we mensen gaan benaderen. We hadden een longlist die tweemaal zo groot was als de acht gekozen monumenten’, vertelt Romana Engeman. In juni is vanwege de RIVM coronamaatregelen besloten de dag niet fysiek in te vullen maar online. Comitélid Margareth Broek van Quick Scan! Communicatie heeft het concept van een digitale fietstocht samen met haar collega Pascal verder ontwikkeld en samen met Regio TV De Bilt werd het gerealiseerd.

Idee
Margareth Broek vertelt hoe ze op het idee gekomen is. ‘Ik lag in bad en dacht aan fietsen, toen heb ik dit bedacht en in de groep gegooid. Die vond het een leuk idee.’ Margareth neemt de aanwezigen op het scherm mee langs de acht leermonumenten waarmee het thema van Open Monumentendag 2020 in de gemeente is ingevuld. Het startsein om de virtuele fietstocht te beginnen wordt gegeven door burgemeester Sjoerd Potters. ‘Je zit echter niet vast aan het stramien om daar ook te beginnen. Je kunt bijna letterlijk van hot naar her fietsen, want de cursor op deze site is een fietsje. Bij de leermonumenten vertellen eigenaren of beheerders waarom het monument of de locatie zo bijzonder is.’

Monumenten
De Leermonumenten bevinden zich in alle kernen van de gemeente De Bilt. Het zijn de Aeres MAVO in Bilthoven, Atelier en Beeldentuin De Kooi met beelden van Jits Bakker in De Bilt, De Oude School in De Bilt, Fort Ruigenhoek in Groenekan, De Westbroekse Zodden, Molen De Kraai in Westbroek, Tuinderij Eyckenstein in Maartensdijk en de Van Dijckschool in Bilthoven. Van deze locaties zijn op de website informatieve filmpjes te bekijken. Locaties die regulier open zijn op 12 september kunnen op afspraak bezocht worden. De opnamen zijn zo gemaakt dat het lijkt of je erbij bent. De website staat op: www.openmonumentendag.nl/de-bilt of www.monumentendebilt.nl

V.l.n.r. Romana Engeman zet Kees Linnenbank en Veroniek Clerx van Regio TV De Bilt die de opnamen verzorgden in het zonnetje.