Logo vierklank.nl
Door gebruik te maken van een tijdslot en een aangepaste routing kan iedereen rustig genieten van de veelzijdige kunstcollectie’.
Door gebruik te maken van een tijdslot en een aangepaste routing kan iedereen rustig genieten van de veelzijdige kunstcollectie’. (Foto: )

Open Monumentendagen 2020

In atelier 'de kooi' en beeldenlabyrint van Jits Bakker

De jaarlijks terugkerende Open Monumentendagen vinden zaterdag 12 en zondag 13 september plaats in atelier ‘de kooi’ en het aangrenzende beeldenlabyrint van kunstenaar Jits Bakker. Een groot gedeelte van de collectie is in de openlucht te bezichtigen. 

De Open Monumentendagen vinden vrijwel ieder jaar plaats in het atelier van de beroemde kunstenaar, het kunstdomein waar de beeldhouwer, schilder, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden ruim vijftig jaar werkte aan uiteenlopende opdrachten. De open dagen bieden, mede vanwege de mogelijkheid om een uitgebreide rondleiding van circa veertig minuten te volgen, een uniek inkijkje in het reilen en zeilen van een van Nederlands’ bekendste beeldend kunstenaars.

Leermonument

Het thema van de Open Monumentendagen is dit jaar 'leermonument'. ‘Jits was een echte doorzetter, hij creëerde zijn eigen wereld, ondanks alle tegenslagen. Zijn authenticiteit en ongebreidelde doorzettingsvermogen zijn voor mij persoonlijk in ieder geval leerzaam en inspirerend, maar er zijn tal van levenslessen te ontdekken in het grotendeels eigenhandig gebouwde atelier en in zijn gehele oeuvre’, aldus zoon Tibo van de Zand en voorzitter van de Stichting Jits Bakker Collectie. ‘Een groot gedeelte van de collectie is in de openlucht te bezichtigen. Het beeldenlabyrint is zelfs groot genoeg om meerdere groepen te kunnen ontvangen, die daarbij ook voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Ondanks dit gegeven, houden wij graag zicht op het aantal bezoekers, aangezien het op sommige momenten in het verleden opeens erg druk kon worden’, vertelt van de Zand. ‘Bij aanvang van het tijdslot wordt er een interessante rondleiding verzorgd, bij grotere groepen vinden er twee rondleidingen plaats. Men kan uiteraard ook zelfstandig rondkijken in het atelier en het beeldenlabyrint’, sluit Tibo van de Zand af.

Geïnteresseerden kunnen kosteloos een zgn. ‘tijdslot’ reserveren op 12 of 13 september op www.jitsbakkercollectie.com

Meer berichten