Logo vierklank.nl
Scouting Agger Martini 

Na de scholen start ook het scoutingseizoen weer: een seizoen vol activiteiten rondom de interesses van de kinderen met natuurlijk de scoutingvaardigheden.

Zo kunnen de spellen gespeeld worden met de hele groep, in tweetallen of alleen. Ontdekken van de natuur, knopen leren leggen, kompas kijken en speurtochten lopen zijn allemaal onderdeel van scouting. Samen een hobby van een ander bekijken, interesses delen over allerlei andere onderwerpen, de JOTA in oktober, de boerenkoolmaaltijd met de hele groep in januari en als laatste opkomst in juni de vossenjacht, zijn allemaal onderdeel van het nieuwe seizoen.

Ben jij tussen de 7 en 15 jaar en lijkt het je leuk om een kijkje te nemen? Ga dan gezellig mee doen op zaterdagochtend in het clubhuis van Scouting Agger Martini Maartensdijk aan de Dierenriem 10. Ook iedereen van 15 jaar of ouder is van harte welkom op scou
Scouting Agger Martini Na de scholen start ook het scoutingseizoen weer: een seizoen vol activiteiten rondom de interesses van de kinderen met natuurlijk de scoutingvaardigheden. Zo kunnen de spellen gespeeld worden met de hele groep, in tweetallen of alleen. Ontdekken van de natuur, knopen leren leggen, kompas kijken en speurtochten lopen zijn allemaal onderdeel van scouting. Samen een hobby van een ander bekijken, interesses delen over allerlei andere onderwerpen, de JOTA in oktober, de boerenkoolmaaltijd met de hele groep in januari en als laatste opkomst in juni de vossenjacht, zijn allemaal onderdeel van het nieuwe seizoen. Ben jij tussen de 7 en 15 jaar en lijkt het je leuk om een kijkje te nemen? Ga dan gezellig mee doen op zaterdagochtend in het clubhuis van Scouting Agger Martini Maartensdijk aan de Dierenriem 10. Ook iedereen van 15 jaar of ouder is van harte welkom op scou (Foto: )

Springplank in Groenekan wil bewoners werkruimte bieden

Op 20 februari 1953 drentelden de eerste kleuters over de drempel van kleuterschool De Springplank in Groenekan. De school was onderdeel van de ‘Stichting PC Fröbelonderwijs’. 

In de twee klaslokalen kregen kinderen spelenderwijs les en buiten schooltijd hield de dorpsdokter er een consultatiebureau. Na een paar jaar werd er een speel/gymzaal aangebouwd, met veel glas en licht. Deze ruimte werd voor de zondagse kerkdienst ook gebruikt als kerkzaal voor de Hervormde wijkgemeente Blauwkapel- Groenekan, later omgevormd tot Protestantse gemeente De Boskapel. Het werd een permanente kerkzaal toen in 1985 de kleuterschool haar deuren sloot. Het kleuteronderwijs werd toen samengevoegd met het basisonderwijs in basisschool De Nijepoort in Groenekan. 

Daarna kwam het gebouw in beheer bij een afzonderlijke stichting ‘De Springplank’. Doel van deze stichting is om het gebouw te laten gebruiken ‘ten algemene nutte’ voor de inwoners van o.a. Groenekan. De twee voormalige klaslokalen zijn sinds 2009 verhuurd aan ‘Beth Shamar’, een dagcentrum voor de verzorging en begeleiding voor mensen met dementie. De grote zaal werd tot 2018 verhuurd aan De Boskapel, maar door het afnemend aantal kerkgangers besloot deze samen te gaan met de Protestantse gemeente De Bilt, en de deuren in Groenekan te sluiten. 

Behoeften van nu
Na een periode van leegstand onderzoekt Stichting De Springplank hoe de grote zaal naast Beth Shamar kan worden ingevuld naar de behoeften van nu. Jaap Schuttevaer, voorzitter van de stichting: ‘Graag zien we dat de mooie lichte zaal midden in ons groene dorp opnieuw in gebruik wordt genomen door een maatschappelijk initiatief. Met name door covid-19 is thuiswerken meer en meer de norm geworden in onze maatschappij. Middels een enquête willen wij bewoners van Groenekan vragen naar hun behoeften aan een werkruimte vlakbij huis’.

Het gebruik van de zaal als werk-, coachings- of trainingsruimte door professionals en zzp-ers/ondernemers uit Groenekan, biedt hen een centrale plek in de buurt van waaruit zij flexibel kunnen werken en dorpsgenoten kunnen ontmoeten. En een werkplek dichtbij huis draagt ook bij aan minder woon-/werkverkeer. Voor info: Nienke Kuyvenhoven, tel 06 43066584 van Stichting De Springplank.

Meer berichten