Logo vierklank.nl
Klompenpad De Zodden
Klompenpad De Zodden (Foto: Hans Lebbe )

Open Monumenten dag

Open Monumentendag De Bilt 2020 digitaal

Nog nooit was ‘fietsen’ langs monumenten in De Bilt zo eenvoudig.

Elk jaar wordt op de tweede zaterdag van september Open Monumentendag georganiseerd. Monumenten door het gehele land openen die dag hun deuren voor bezoek. Open Monumentendag wordt daarmee ook wel het grootste publieksevenement van het jaar genoemd. 

Door de vele bezoekers in de vaak historische gebouwen zijn er dit jaar echter veel maatregelen nodig om aan de RIVM-richtlijnen te voldoen. Dit betekent dat in veel gemeenten er dit jaar geen of een beperkte en/of een digitale Open Monumentendag georganiseerd wordt. Het Comité Open Monumentendag De Bilt 2020 heeft om deze redenen een inspirerende online ‘fietstocht’ ontwikkeld. Op de website van Open Monumentendag De Bilt www.openmonumentendag.nl/de-bilt is vanaf woensdag 2 september de ‘Online fietstocht Monumenten De Bilt’ te vinden. 

Burgemeester
Vanaf 2 september 2020 is op elk gewenst moment deze route te fietsen, digitaal of fysiek. Burgemeester Potters staat al bij de startlijn op de deelnemers te wachten. Vervolgens kies je zelf een route langs acht bijzondere 'leermonumenten', dit is het landelijke thema van Open Monumentendag 2020. Bij elk monument verschijnt een filmpje, waarin de eigenaar of beheerder in woord en beeld vertelt waarom het monument of de locatie zo bijzonder is. Door alle kernen van de gemeente beluisteren we een molenaar, wandelen we door het aardkundig monument Westbroekse Zodden, vertellen beheerders trots over 'hun' scholen, zoals Van Dijckschool, Aeres Mavo en De Oude School en geniet men van tuinen zoals een prachtige moes- en kruidentuin en een beeldentuin en van de ontwikkelingen van het 'klimaatfort' Ruigenhoek.

Fiets
Het is ook mogelijk de route gewoon te fietsen en de monumenten op elk gewenst moment aan de buitenzijde te bewonderen. Op de smartphone is, via de website, de binnenzijde te bekijken. De opnamen zijn zo gemaakt alsof je met eigen ogen door de monumenten wandelt. Een aantal locaties is wel te bezoeken op zaterdag 12 september omdat ze regulier op zaterdag geopend zijn. Deze en andere informatie in de pop-ups in de fietstocht op www.openmonumentendag.nl/de-bilt te vinden.

Geen scholenproject 

In verband met de veiligheid van kinderen en de ouders/docenten, die hen begeleiden is besloten om dit jaar op de dagen voorafgaand aan Open Monumentendag geen scholenproject te organiseren. Het comité moedigt scholen en (groot-)ouders aan om de online fietstocht met de kinderen te delen. 

(Romana Engeman)

Meer berichten