Meer maatregelen bij Het Nieuwe Lyceum in coronatijd
Meer maatregelen bij Het Nieuwe Lyceum in coronatijd

Meer maatregelen bij Het Nieuwe Lyceum in coronatijd

Algemeen

door Walter Eijndhoven

Alweer al vanaf 1 juni ontvangt Het Nieuwe Lyceum (HNL) in Bilthoven haar leerlingen op school. Voor het zover was moest het onderwijs voldoen aan allerlei strenge maatregelen om het coronavirus zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Dat lukte goed. Maar nu het nieuwe schooljaar begint, breekt het angstzweet toch weer uit bij de docenten op school.

Krijgt Nederland die tweede golf van het virus over zich heen? En zo ja, wat doet een school als HNL om het coronavirus onder haar leerlingen en personeel in te dammen? ‘Vanaf 1 juni is onze school alweer open’, vertelt Philip Wind, de rector van HNL. ‘In die zes weken dat wij open waren tot aan de schoolvakantie hebben wij de nodige ervaring opgedaan. En dat komt ons nu, aan het begin van het nieuwe schooljaar, goed van pas.

Behalve alle maatregelen die HNL neemt, voldoet ook het nieuwe klimaatsysteem in het schoolpand aan de modernste eisen. De school is pas twee jaar geleden volledig in een nieuw jasje gestoken. Toch wordt het voor HNL, met 200 nieuwe brugklassers, heel spannend.

Brugklassers
Wind: ‘Voor onze docenten waren de laatste zes weken voor de schoolvakantie heel zwaar. Zij moesten zowel klassikaal als digitaal lesgeven. Daarom heeft onze school diverse nieuwe maatregelen genomen in het belang van zowel docent als leerling. De looproutes in het gebouw blijven gehandhaafd, net als het vaak je handen wassen en afstand houden tot de docent. Onderling hoeven leerlingen geen afstand te houden van elkaar. Om docenten te ontzien, hoeven zij hun lokaal niet meer te verlaten. Alle leerlingen, behalve de brugklassers, lopen dus ieder lesuur naar het lokaal van hun docent. Met deze maatregel gaan wij eigenlijk weer terug naar de tijd van vroeger. Leerlingen gaan naar het lokaal van hun docent in plaats van andersom’.

Tussenuur
HNL voert nog meer nieuwe maatregelen in. Aan het eind van ieder lesuur lucht de docent het lokaal, voordat de volgende klas deze betreedt. Ook pauzes voor leerlingen en docenten vinden niet meer tegelijk plaats. Zo krijgt iedere leerling een tussenuur, ergens in het vierde, vijfde of zesde lesuur. Hiermee komen andere pauzes te vervallen. Er wordt voornamelijk klassikaal lesgegeven. Bij zieke leerlingen of een docent met klachten vindt de les digitaal plaats.

Kapje
Op het moment van het interview was nog niet bekend of leerlingen en docenten gebruik dienen te maken van een mondkapje in de wandelgangen van de school. ‘Deze week komt daar een besluit over’, vertelt Wind. ‘Ik heb veel contacten met scholen in de regio en blijf zo op de hoogte wat waar gebeurt. Wat in ieder geval wel zeker is, tot 1 januari 2021 vinden geen excursies of andere buitenschoolse activiteiten plaats’.