Avondtekenschool van Jacob Olie te Abcoude, 1897. (Collectie fotoarchief Abcoude RHCVV)
Avondtekenschool van Jacob Olie te Abcoude, 1897. (Collectie fotoarchief Abcoude RHCVV)

Open Monumentendag bij Streekarchief

Algemeen

Op zaterdag 12 september is het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen van 10.00 tot 16.00 uur geopend in verband met de landelijke Open Monumentendag. 

Het thema van dit jaar is ‘Leermo(nu)ment’. Hierbij kun je denken aan basis- en middelbare scholen, kloosters, dansscholen enzovoorts. In vitrines worden verschillende archiefstukken, foto’s en tekeningen tentoongesteld. Ook is de studiezaal (op afspraak) geopend voor archiefonderzoek naar bijvoorbeeld een huis of monument uit de regio. Studiezaalmedewerkers zorgen hierbij, indien gewenst, voor professionele begeleiding. Het RHCVV is die dag ook actief op social media. 

Regio
Ben je wel eens langs buitenplaats Queekhoven in Breukelen gefietst, heb je nog op de LTS Maarten van der Vaartschool in Mijdrecht gezeten, de ULO Hogewey in Weesp of op De Werkplaats Kindergemeenschap in Bilthoven? Of ben je benieuwd naar een van de andere ‘leermonumenten’ in deze regio? Tijdens Open Monumentendag is in het RHCVV een aantal vitrines gevuld met archiefstukken, bouwtekeningen, foto’s en meer over dit soort leermonumenten uit de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp. Ook staan medewerkers de hele dag klaar om persoonlijk tekst en uitleg te geven bij de stukken in de vitrines en de monumenten die behandeld worden en te helpen bij eigen onderzoek op studiezaal.

Praktische informatie
Toegang is gratis, zonder afspraak. Voor onderzoek doen op de studiezaal is het wel noodzakelijk van tevoren een afspraak te maken. Dit kan via het afsprakenformulier op de website van het RHCVV https://www.rhcvechtenvenen.nl

De Werkplaats van Kees Boeke, ook bekend als Het Gebouw voor Gemeenschapsontwikkeling. [foto Henk van de Bunt]