Een groep van 11 honden (9 zichtbaar) wordt uitgelaten.
Een groep van 11 honden (9 zichtbaar) wordt uitgelaten.

Over het commercieel uitlaten van honden

Algemeen

door Rob Klaassen

In de Vierklank van 19 augustus berichtten wij, dat het recreatieschap Stichtse Groenlanden per 1 april 2021 de overeenkomsten met commerciële Honden-Uitlaat-Services-(HUS)-bedrijven niet meer gaat verlengen. Ons is inmiddels duidelijk geworden, dat dit niet betekent dat er vanaf die datum geen groepen honden van HUS-bedrijven meer worden aangetroffen in de natuurgebieden rond Groenekan, De Bilt, Hollandsche Rading en Maartensdijk. 

Alleen in het gebied van het recreatieschap - recreatieterrein Ruigenhoek - zijn HUS-bedrijven niet meer welkom. In de rest van de gebieden in en rond deze gemeente, waar het Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer eigenaar zijn (het Panbos, Houdringe en het Gagelbos) zijn de HUS-bedrijven ook na 1 april nog steeds welkom.

Recreatieschap
Daphne Horsch, projectleider bij het recreatieschap licht het besluit toe: ‘1 april a.s. lopen de overeenkomsten met de HUS-bedrijven af. Deze overeenkomsten waren met 43 HUS-bedrijven door drie terrein-beherende instanties met hen aangegaan. Het recreatieschap was zgn. penvoeder/aanspreekpunt namens de drie partijen. In deze overeenkomsten zijn de rechten en plichten, waaraan de HUS-bedrijven zijn gehouden vastgelegd: bijvoorbeeld met hoeveel honden er maximaal per begeleider mag worden gelopen, aan welke eisen van vakbekwaamheid de begeleiders moeten voldoen, welke vergoeding er voor het gebruik van de terreinen moet worden betaald e.d. Als recreatieschap is het onze kerntaak om bezig te zijn met het realiseren en beheren van intensieve vormen van dagrecreatie voor mensen uit de directe omgeving, dus vooral de bewoners van die omgeving. Hen moet de mogelijkheid worden geboden om in hun directe leefomgeving intensief te kunnen recreëren’.

Recreatie
Daphne vervolgt: ‘Wat wij in toenemende mate constateerden was, dat het ruimtegebruik van de HUS-bedrijven dusdanig was, dat deze zich dit niet langer meer laat verenigen met de intensieve recreatie van de bezoekers. Dat is zeker het geval nu velen in de Coronatijd hun recreatie dichter bij huis zoeken. Ook hebben we geconstateerd dat er naast de 43 huidige vergunninghouders er nog een wachtlijst is ontstaan van 30 nieuwe aanvragers. Er is echter sprake van een beperkte hoeveelheid ruimte voor intensieve recreatie. Wij hebben daarom besloten om de beschikbare schaarse ruimte in eerste instantie voor bezoekers uit de directe omgeving beschikbaar te houden. Zij kunnen daar dan natuurlijk altijd gebruik van maken en ook altijd met hun eigen hond komen recreëren. Bovendien zijn we niet de enige die zo’n besluit hebben genomen. Ook in het Amsterdamse Bos gaan de HUS-bedrijven verdwijnen. Bovendien moeten we ook in het oog houden dat er plannen liggen dat de stad Utrecht enorm gaat uitbreiden. Ook voor die toekomstige bewoners moet er nog voldoende ruimte zijn om in de nabije toekomst te kunnen recreëren’.

Visie Utrechts Landschap
Ivor de Baat, coördinator terreinbeheer van het Utrechts Landschap, is verantwoordelijk voor het honden-uitlaat-beleid. Hij zegt zeer tevreden te zijn over de wijze waarop het de afgelopen jaren met honden uitlaten is gegaan op de terreinen van Staatsbosbeheer en het Utrechts Landschap. Door de overeenkomst met de HUS-bedrijven weet iedereen goed wat de regels zijn en hij zegt dat men zich daar goed aan houdt: ‘Door die overeenkomsten weet iedereen precies wie er nu wel en wie er niet mogen komen en aan welke regels moet worden voldaan om bij ons honden uit te mogen laten. Er is sprake van een grote mate van onderlinge sociale controle tussen de bedrijven. Bovendien heeft iedereen een certificaat bij Martin Gaus moeten halen, zodat ook is geborgd dat de mensen die de honden komen uitlaten weten hoe ze met de dieren moeten omgaan. Samen met Staatsbosbeheer zijn we daarom ongelukkig met het besluit van het recreatieschap om te stoppen met het toelaten van HUS-bedrijven. Ik vrees dat met het wegvallen van de sociale controle de deur naar illegale bezoeken in het gebied van het recreatieschap wel eens hiermee wijd zou kunnen zijn open gezet’. Op de vraag hoe het nu verder moet nu er minder uitlaatgebied beschikbaar is, terwijl de vraag juist toeneemt, zegt Ivor dat hij zijn hoop vestigt op de inzet van particuliere eigenaren. Het gebeurt nu al op het landgoed Pijnenburg. Dat zijn hoopvolle ontwikkelingen’.

Landgoed Pijnenburg
Landgoed Pijnenburg is 350 ha groot en grenst aan het grondgebied van Paleis Soestdijk. Het bestaat uit drie boswachterijen ‘t Hooge Erf, Kievitsdal en De Brandenburg. Achter restaurant Kievitsdal zijn ruim een jaar geleden drie terreinen van elk 3 tot 5 ha groot afgerasterd speciaal om dienst te doen als honden-uitlaat-gebied. De rentmeester van het landgoed Benny van Dasselaar, zegt dat de verhuur van deze terreinen een succes is: ‘Er staan inmiddels ook al behoorlijk wat aanvragers op een wachtlijst. Om honden bij ons te mogen uitlaten moet er een vergunning met het landgoed worden afgesloten. Men wordt dan door de verantwoordelijk manager opgenomen in een schema en krijgt dan een tijd, doorgaans een half uur, toegewezen’. Op de drie afgerasterde terreinen is het ieder half uur een komen en gaan van HUS-bedrijven. Als de vorige honden-uitlater het terrein heeft verlaten, kan de volgende met behulp van een code het terrein weer op zijn tijd openen en er een half uur met de honden rondlopen. Zo gaat het de hele dag door. Er zijn toezichthouders, de kentekens van de auto’s zijn bekend, maar vooral de HUS-bedrijven zelf houden elkaar strikt aan regels en tijden. Volgens velen gaat dit de toekomst worden van het commercieel honden uitlaten. Het is ook niet verwonderlijk. De honden kunnen onbelemmerd vrij in de natuur rondstruinen en hun baasjes weten dat hun hond veilig is ondergebracht. Maar vooralsnog zullen er nog wel enkele particuliere eigenaren moeten worden gevonden om te kunnen voldoen aan de wensen van deze sterk groeiende markt.

Een volgend half uur is begonnen.
Terug van even er uit geweest.
Terug van even er uit geweest.
Een deel van de honden keert uitgelaten terug.