De door Ebbe gespotte halsbandparkiet.
De door Ebbe gespotte halsbandparkiet.

Invasie van halsbandparkieten in De Leijen

Algemeen

Opeens was er in de omgeving van de Bongerdbuurt in de Leijen in Bilthoven een invasie van een zwerm vreemde vogels. Wat direct opviel was een luidruchtig krassend geluid alom. Een fietstocht leerde dat deze vogels opeens op verschillende plaatsen in De Leijen waren neergestreken. Andere vogels, zoals de altijd mooi zingende merels, bleven stil. 

Het kon niet anders dan dat deze invasie daarvan de oorzaak was. Een poging gedurende drie dagen de vogels te spotten en een foto te maken om na te gaan wat voor een vogels dit waren, mislukte. Zij waren razendsnel en verborgen zich in het gebladerte waarvoor zij een uitstekende schutkleur hadden. En zij bleven maar kort zitten op dezelfde plek. 

Halsbandparkiet
Uiteindelijk lukte het toch om één foto te maken. Na wat speurwerk kwam ik er achter dat dit halsbandparkiet is die vroeger alleen in India en Afrika voorkwam. De mannetjes-vogels hebben een zwarte ring om de hals, die er als een halsband uitziet. Op internet vond ik dat in 1974 een 50-tal van deze parkieten waren losgelaten. Inmiddels komen de vogels voor in 35 landen, waaronder in zo’n 10.000 in Nederland, ook in de buurt van Utrecht.

Winters
Zachte winters helpen de vogels hier te overleven. Zij hebben een voorkeur voor open gebieden zoals parken en tuinen en vermijden dichte bossen. Zij nestelen bij voorkeur in holtes van oude bomen of daar waar de grote bonte spechten holtes in de bomen hebben gemaakt. De parkieten zijn zeer schadelijk voor fruittelers. Zij nemen een enkele hap uit appels en gaan dan naar de volgende appel en doen steeds hetzelfde.         (Ebbe Rost van Tonningen)

Geïnspireerd maakte Ebbe een schilderij van halsbandparkieten.