Getekend door een oranje stip wacht de beuk een doodvonnis.
Getekend door een oranje stip wacht de beuk een doodvonnis.

Beuken Bilthovenseweg verstikken

Algemeen

Al die keren dat ik op mijn fietsje stapte en door de Bilthovenseweg in De Bilt reed had ik het al te doen met de mooie beuken, die de straat sieren. Regelmatig staan de bermen vol met auto's van de bewoners en hun bezoekers. Ze parkeren de bolides tussen de beuken. 

En daar wringt de schoen. Hier kunnen beuken helemaal niet tegen. Overigens geen enkele boom, maar beuken helemaal niet. Deze oer-bomen wortelen oppervlakkig. Door dit ge-rij, ge-parkeer en ge-draai op z'n wortels beschadigen zijn levensaderen. Ook zorgen de 'zware' auto's ervoor dat de grond verdicht, zodat er minder zuurstof bij de wortels kan komen. Hierdoor kunnen de toch al droogtegevoelige knapen moeilijker vocht en voeding opnemen.

De laatste keer dat ik op mijn fietsje door de Bilthovenseweg reed zag ik een oranje stip op één van de beuken. Het teken dat deze gerooid gaat worden. En dat is een hard gelag. Want hoewel de droogte momenteel vele slachtoffers maakt onder de beuken had deze veel te vroege dood hem bespaard kunnen blijven. Dus ik wil de bewoners vragen om de auto's op de riante opritten of de breed genoeg zijnde straat te plaatsen. Gun de oudste bewoners van de straat een langer leven en blijf uit de berm. 

Wil je je beste buur zelfs verwennen? Met bladcompost in de berm is hij al heel blij. Nog beter, vraag je gemeente om bij de nu nog levende beuken te 'ploffen'. Dit is een methode om de verdichting van de grond op te heffen zodat de boom weer beter voeding en vocht kan opnemen. Kan ik op jullie rekenen?

Was getekend,

Bomendromer