Het briljanten bruidspaar met locoburgemeester Madeleine Bakker.
Het briljanten bruidspaar met locoburgemeester Madeleine Bakker.

Joop en Co Bloemendal 65 jaar getrouwd

Algemeen

door Guus Geebel

‘Lief en leed met elkaar delen en zoals wij het doen iedere avond een borreltje nemen voor het slapen gaan. Zij een portje en ik een citroenbrandewijn en dat doen we al jarenlang.’ Joop en Co Bloemendal noemen dat hun geheim om 65 jaar gelukkig getrouwd te kunnen blijven. Zij vierden woensdag 5 augustus hun briljanten huwelijksjubileum. Locoburgemeester Madeleine Bakker kwam het echtpaar daarmee thuis feliciteren.

Joop Bloemendal en Co de Graaf leerden elkaar zeventig jaar geleden kennen. ‘Mijn broer kwam in 1950 als dienstplichtig militair na een paar jaar terug uit Indonesië’, vertelt Joop. ‘Hij was zeven jaar ouder dan ik. We woonden op de Hessenweg en ik had voor zijn thuiskomst een erehaag opgesteld. Daar was veel belangstelling voor en Co stond met een vriendin, die op de Hessenweg woonde ook te kijken. Ik liep naar haar toe, maakte een praatje en er kwamen meer praatjes. Zo is het gekomen. Ik kende haar niet eerder want ze kwam uit Westbroek, maar ze werkte voor dag en nacht in De Bilt.’ Ze hadden vijf jaar verkering. Toen ze zestien geworden was kwam Joop voor het eerst bij haar ouders thuis. Die woonden aan de Vechtdijk in Westbroek bij fort de Klop. 

Wonen
Joop Bloemendal is 88 jaar en geboren en getogen in De Bilt. Hij heeft nooit in een andere gemeente gewoond. Co de Graaf is 86 en geboren in Westbroek aan de Gageldijk. Na hun trouwen gingen ze inwonen bij de broer van Joop. Co werkte toen bij De Gruyter op het Emmaplein in Bilthoven en Joop in de bouw. De dag nadat ze twee jaar getrouwd waren werd hun dochter geboren. Kort daarna kregen ze hun eerste zelfstandige woning aan de Utrechtseweg tegenover het toenmalige hotel Poll. Een paar jaar later verhuisden ze naar de Troelstraweg in De Bilt. Het echtpaar kreeg een dochter en een zoon, er zijn vier kleindochters, drie achterkleinzoontjes en een achterkleindochter. Twee achterkleinzoontjes voetballen bij FC De Bilt.

Conciërge
Na zijn werk in de bouw werd Joop conciërge bij de huishoudschool in De Bilt. Toen na twaalf jaar de school ging fuseren met een school in Zeist stopte hij daar. ‘Ik was op de school tuinman en deed er van alles. Ik heb er heel leuk gewerkt en het was een mooie tijd. Als er uitstapjes waren ging ik ook mee.’ Joop werkte vervolgens twaalf jaar bij de sporthal in de Kwinkelier tot hij met de VUT ging. Het echtpaar heeft altijd met veel plezier in de gemeente De Bilt gewoond. Ze woonden op verschillende plekken en nu ruim een jaar naar volle tevredenheid in een aanleunwoning in De Leijen. ‘Er is beneden in de zaal altijd van alles te doen en vrijdags is er van drie tot vier een borrelmiddag. Er lopen hier meisjes rond die ik als conciërge op de school gehad heb.’

Voetbal
Joop is nog steeds actief bij FC De Bilt. Hij ontvangt en verzorgt de scheidsrechter van het eerste elftal en de spelers van de tegenpartij. Iedere zaterdagmorgen staan Joop en Co al om half negen langs het veld als de achterkleinzoontjes van elf en negen jaar voetballen. Het andere achterkleinzoontje korfbalt. Voetbal houdt de hele familie bezig en hoewel er verschillende voorkeuren voor Ajax en Feyenoord zijn leidt dat niet tot onenigheid. Joop en Co hebben jarenlang in de kantine van de zwart-witten van BVC gestaan en die ook schoongehouden. Het briljanten huwelijksfeest vierden ze op 1 augustus bij café Van Miltenburg in Bilthoven. Er waren felicitaties namens Koning Willem-Alexander, de Commissaris van de Koning en bloemen van de gemeente.