Logo vierklank.nl
Robs 'buit' uit de TL armaturen
Robs 'buit' uit de TL armaturen (Foto: )

Van Coronavirus naar Naturavirus

Het Coronavirus is besmettelijk, maar (zoals ik het noem) Naturavirus des te meer. Al sinds mijn jeugd ben ik daarmee besmet en dat gaat niet meer weg. Ik probeer ook mijn omgeving daarmee te besmetten en met succes want mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen vertonen al sterke symptomen; namelijk hun belangstelling voor de natuur in al zijn facetten.

Door mijn lidmaatschap bij de IVN (afdeling De Bilt) probeer ik ook anderen in aanraking te laten komen met het virus door mee te doen aan wandelingen, slootjesdagen etc. Het enthousiasme is altijd overweldigend.

Insecten
Ik was deze week in de fitnessruimte en zag dat in de TL- armaturen verschillende kleine dode insecten ect. lagen. Op mijn verzoek zijn de lampen losgemaakt en zijn de beestjes verzameld. Met de buit naar huis en alles onder het vergrootglas bekeken. Ruim dertig soorten (zweef-)vliegen, motjes, wespen, muggen. En dat waren nog maar de zo op zich herkenbare soorten: de heel kleine ( <3mm) niet eens meegeteld. Mede omdat ze allemaal dood waren, waren ze nagenoeg niet te determineren. (NB. E.e.a. heeft niets te maken met het wel of niet goed schoonmaken want in deze tijd kan dat in een paar dagen gebeuren.)

Betekenis
Het is een klein voorbeeld van wat wij aan mooie natuur in onze directe aanwezigheid hebben. Je moet het alleen willen zien. Eenmaal een Dambordvlieg of een Witte Reus van dichtbij bekeken en je zou bijna geen vlieg meer doodslaan. De enorme veelzijdigheid van met name de insecten is overweldigend. Natuurlijk heb je nuttige en schadelijke soorten maar dat neemt hun schoonheid niet weg.

Dus kijk goed om je heen en geniet; vooral deze tijd, want de gehele natuur staat in volle pracht te uwer beschikking.

Rob Timmer, Hollandsche Rading

Meer berichten