Logo vierklank.nl
Eef(je) zittend op de slee met haar zus (links), vader en moeder en overige buurtkinderen op het ijs van De Grift bij de een aantal jaren geleden afgebroken brug ter hoogte van de benzinestations.
Eef(je) zittend op de slee met haar zus (links), vader en moeder en overige buurtkinderen op het ijs van De Grift bij de een aantal jaren geleden afgebroken brug ter hoogte van de benzinestations. (Foto: )

Bijna 85 jaar in De Bilt Zuid

Begin zestiger jaren van de vorige eeuw stonden Wim en Eef Hoefakker, eigenaren van een veehoudersbedrijf in De Bilt, voor een grote uitdaging. Door de aanleg van de randweg viel er een groot stuk van het land af. Hierdoor werd het veehoudersbedrijf te klein om twee gezinnen te onderhouden en startte Wim een loonwerkersbedrijf aan de Utrechtseweg.

door Henk van de Bunt

Eef hielp naast haar werkzaamheden als costumière volop mee. Al die tijd al woont Eef Hoefakker op de voormalige grens van het vroegere Maartensdijk en de voormalige gemeente De Bilt; een grens die tot 1954 zelfs onduidelijk was. Wanneer je bij Eef binnen komt is al snel duidelijk dat haar voormalige beroep van costumière nog steeds haar grootste hobby is; twee naaimachines staan uitnodigend te wachten; ‘Door corona kom ik nu even niet verder dan het naaien van mondkapjes. Andere jaren was ik altijd druk met het maken van allerlei ‘spulletjes’ voor de Marktdag van de Kerk, voor de rommelmarkt van scouting Ben Labre van mijn kleinkinderen en voor turnvereniging Fraternitas, waarvan ze al meer dan 70 jaar een gewaardeerd lid is. De tijd en ruimte die ze nu over heeft weet ze overigens weer uitstekend te vullen door aan een goede alleen-gaande vriendin als een echte mantelzorger aandacht te besteden.

De Bilt Zuid
Eef Hoefakker - Dorrestein (84) is geboren op Colenburg langs de Utrechtseweg waar nu de tankstations staan. De boerderij werd in 1940 in de brand gestoken door de Hollanders, omdat deze in de gevechtslinie stond. Bij het zien van een foto van de een paar jaar geleden gesloopte foto van ‘haar’ brug in wintertijd, die ter hoogte van het benzinestation aan de zuidzijde van de Utrechtseweg stond, vlamt ze: ‘Zo’n oude mooie brug weghalen is het stomste wat men kon doen’. Het verduidelijkt meteen haar beweegredenen: ‘De Bilt Zuid is het onbekendste stuk van De Bilt. ’t Was ook nooit bekend tot welke gemeente e.e.a. behoorde. Ik heb ook post ontvangen, waarop stond ‘De Bildt (gemeente Maartensdijk) en omgekeerd. En er is hier nog veel meer interessants te zien’. Eef doelt o.a. op de aan weerszijden van de Utrechtseweg net voorbij de benzinestations gelegen Werken bij Griftenstein. Lange tijd was daar weinig van te zien. Na een opknapbeurt van het gebied is de voorheen door begroeiing haast onzichtbare gevechtskazemat aan de noordzijde van de weg weer toonbaar. Aan het eind van het nieuw aangelegde voetpad is op de noordelijkste kazemat een uitkijktoren geplaatst met uitzicht over de Voorveldse polder.

Sportief
De coronacrisis gooide het leven van Eef Hoefakker danig door de war; voor de uitbraak bezocht zij nog wekelijks de gymavond voor senioren bij ‘haar’ vereniging Fraternitas en was ze volop actief voor scouting en goede doelen. In januari 2012 was de toen totaal verraste Eef Hoefakker op het toen nog bestaande Bilts Sportgala de ‘mystery guest - iemand uit de Biltse sportwereld die een ereprijs ontvangt - omdat ze toen al ruim 65 jaar als vrijwilligster bij CSV Fraternitas actief was, onder meer 25 jaar als penningmeester. Eef Hoefakker heeft haar stempel gedrukt op het reilen en zeilen binnen de vereniging. Of zij nu op de centen moest letten, honderden broeken en jurkjes moest naaien voor de clubleden, buiten in de kou in een stand moest staan, zij deed het allemaal, vrijwillig en vooral uit clubliefde. Eef Hoefakker werd door het bestuur eind 2016 naar voren geschoven om mee te doen voor de nominatie van de landelijke uitvraag van het AD 'Verdient jouw Clubheld dit jaar ook een Award?' in 1946, vlak na de Tweede Wereldoorlog, werd zij lid, op 11-jarige leeftijd'. Indertijd in 2016 reageerde Eef: 'Voor mij was het, in die tijd, natuurlijk niet zo'n moeilijke keuze om lid te worden. Van jongs-af is mij met de paplepel ingegoten 'Jij wordt straks ook lid van deze club'. Mijn ouders waren immers al lid van Fraternitas'. Hoefakker ging door naar de regionale finale. De redactie van het AD heeft verder de prijswinnaars gekozen en daar zat Eef Hoefakker helaas niet bij.

Meer berichten