Logo vierklank.nl
Bij aanvang van de herdenking hangt de Nederlandse driekleur halfstok.
Bij aanvang van de herdenking hangt de Nederlandse driekleur halfstok. (Foto: )

Sobere herdenking Japanse capitulatie in Bilthoven

Bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven worden zaterdag 15 augustus de slachtoffers van de Japanse terreur tijdens de Tweede Wereldoorlog in Azië herdacht. Japan capituleerde 75 jaar geleden op die dag. Daarmee kwam er na Europa ook in voormalig Nederlands Indië een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking bij het monument in Bilthoven vindt vanwege de coronacrisis op sobere wijze plaats. De toespraken van burgemeester Sjoerd Potters en Romulo Döderlein de Win worden door RTV Utrecht opgenomen en uitgezonden in hun reportage van de herdenking. 

Lococommissaris van de Koning Huib van Essen legt een krans namens de provincie, burgemeester Potters namens de gemeente en mevrouw Echter zal met een familielid de krans met 75 rode en 1 witte roos leggen namens de deelnemers die onder normale omstandigheden aanwezig zouden zijn. Die 75 rode rozen staan voor elk jaar na de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945. De ene witte roos staat voor onschuld en puurheid van de jongere generatie, maar ook voor verdriet en gemis. Dat laatste geldt ook voor diegenen die de oorlog en Bersiapperiode hebben meegemaakt en geliefden hebben verloren. Maar ook voor de jongere generaties die eveneens littekens hebben.

Dit jaar is er geen spreker, wel zullen vijf koperblazers van Kunst en Genoegen de sobere herdenking muzikaal ondersteunen. Ook wordt het taptoesignaal geblazen, 1 minuut stilte gehouden en zingen de paar aanwezigen twee coupletten van het Wilhelmus. Het organisatiecomité vraagt mensen die graag aanwezig zouden willen zijn op een eerder of later tijdstip te komen om hun bloemen bij het monument te leggen. Dit jaar is er geen koffie of thee met spekkoek. Het comité hoopt volgend jaar de traditionele herdenking weer op te kunnen pakken. Voor meer informatie: mevrouw Selma de Groot, 030-2292532.

GG

Meer berichten