Op de uitsnede is het Gooerbos te zien, een kronkelende weg van Maartensdijk daardoorheen naar Hilversum en woeste grond die kennelijk verveend werd. Aan de onderkant ziet men Vrouwenklooster en Oostbroek.
Op de uitsnede is het Gooerbos te zien, een kronkelende weg van Maartensdijk daardoorheen naar Hilversum en woeste grond die kennelijk verveend werd. Aan de onderkant ziet men Vrouwenklooster en Oostbroek. foto: onlinemuseumdebilt.nl

Altas-project Onlinemuseum

Algemeen

De Bestuur Regio Utrecht (BRU besloot nog vijftien jaar geleden bij de vaststelling van het Intergemeentelijk Structuurplan 2005-2015, dat De Bilt en Maartensdijk behoorden tot de zogenoemde ‘Groene Contramal’, zodat natuur en de groene omgeving hoog op de agenda stonden en zouden worden beschermd.

Nieuwe bebouwing bij Maartensdijk en Groenekan mocht slechts op enkele plekken, in een zeer lage dichtheid en met compensatie van groen worden gerealiseerd. Grootschalige woningbouw was voorbehouden aan Leidsche Rijn, IJsselstein, Nieuwegein en Houten, zo had de BRU besloten. 

Tijdens de samenstelling van de Atlas Online Museum De Bilt werd de regionale plankaart ontdekt, die ten grondslag ligt aan dit Structuurplan 2005-2015 en nu te bekijken is op onlinemuseumdebilt.nl. Het is de meest actuele ontdekking van 57 land- en overzichtskaarten tot nu toe, die het grondgebied van gemeente De Bilt als onderwerp hebben. De eerst bekende landkaart stamt uit 1472 en is te vinden in het Nationaal Archief in Den Haag. Deze kaart was bedoeld om een betwiste grens tussen het toenmalige Sticht en het Graafschap Holland in beeld te brengen. Vaststellen van beheerrecht was in het verleden een aanleiding om gebiedskaarten te tekenen. 

Een andere aanleiding - planning en ontwerp - werd al in de 18e eeuw in praktijk gebracht tijdens de intekening van het kanaal dat Utrecht zou moeten verbinden met de toenmalige Zuiderzee of bij de uitbreidingsplannen van de stad Utrecht. Omstreeks 1850 was het de beurt aan de Nieuwe Hollandsche Waterlinie. 'Onze' forten Ruigenhoek en Voordorp ontbreken nog op de Topografische Militaire Kaart van 1850-1864. Reden: ze zouden pas in 1870 jaar worden gebouwd. De Atlas is te bekijken op onlinemuseumdebilt.nl        

(Veroniek Clerx)