V.l.n.r. Jan, Jan de Buck, Richard den Dekker en Henk.
V.l.n.r. Jan, Jan de Buck, Richard den Dekker en Henk.

Broers Van Stipriaan duiken in oud-Hollandsche Rading

Algemeen

door Henk van de Bunt

De broers Henk en Jan van Stipriaan zijn al een hele tijd vertrokken uit Hollandsche Rading. Henk kwam via allerlei omzwervingen in ’s-Hertogenbosch terecht, Jan in Utrecht. De herinneringen aan het dorp, waar de broers hun kinder- en jeugdjaren doorbrachten, laten hen niet los. Boordevol enthousiasme kunnen ze verhalen over onder andere de mooiste blondine van de Rading, hun plundertocht naar appeltjes en het illegaal rondscheuren op een Puch. Om alle Radingers (en anderen) deelgenoot te maken, startten Henk (72) en Jan (71) van Stipriaan daarom de blog www.grensstreekjes.com.

Het idee om de blog te maken, kwam van Henk. Hij liep al een tijdje met de gedachten rond om zijn jeugdtijd in de Rading - toen een van de vier kernen van Maartensdijk - wereldkundig te maken. Toen hij ‘broertje’ Jan - die zijn zoon Elco, die wat handiger is met nieuwe media, benaderde - inschakelde, kwam het initiatief al snel van de grond. In enkele weken tijd hebben de broers, die hun ouderlijk huis op de Tolakkerweg 75 hadden, maar liefst dertien verhalen geschreven. Daarin delen Henk en Jan hun avonturen uit de jaren ’50 en ’60, verhalen die worden gelardeerd met foto’s: soms vergeelde van toen, soms foto’s van de huidige (veranderde) situatie.

Krabben
De woning aan de Tolakkerweg 75 heet nog steeds’ t Krabbeke. Op de blog vertellen de broers wat zij weten van die naam: ‘Het is het jaar 1953, dat wij in het huis ’t Krabbeke aan de Tolakkerweg kwamen wonen. Inwoners van Bergen op Zoom worden ‘Krabben’ genoemd en de vorige eigenaar woonde in Bergen op Zoom’. De broers vertellen wat zij met de blog willen: ‘We willen met ons blog geen geschiedkundige verhandelingen debiteren over Hollandsche Rading. Daar zijn andere uitgaven voor. Onze verhalen zijn lichtvoetig van stijl. Mensen die onze ervaringen lezen, krijgen misschien een aardig beeld hoe het leven was in het dorp, meer dan een halve eeuw geleden. In die tijd is er natuurlijk heel veel veranderd’.

Vara
Henk en Jan (zoons van Noortje Teunissen en VARA-presentator Henk van Stipriaan) kwamen in 1953 vanuit Jakarta en via Halfweg in de Rading terecht. Tot de militaire dienstplicht riep, bleven ze hun ouderlijke woning trouw. De broers gingen níet naar de lagere school de Bosberg, maar naar de Hilversumsche Schoolvereniging. Bijna twintig jaar dus woonde het tweetal er. Voldoende tijd om ook kattenkwaad uit te halen: ‘Ja, we waren zeker niet altijd van die lieverdjes. We hoorden vele jaren later, toen we allang vertrokken waren, wel verhalen dat sommige meisjes niet met de gebroeders van Stipriaan mochten omgaan. Nou, dat is zwaar overdreven hoor. Want zó baldadig waren we nou ook weer niet’. Henk en Jan gingen in die tijd om met - wat ze zich nog kunnen herinneren - Ad en Ruud van Amstel, Jan de Buck, Marlies Zijlstra, Mattie van Keulen, Kees, Ria en Jan Wortel, Ria van Dam, Minke en Gert-Jan Straalman en Hans Hutteman. Stuk voor stuk woonden zij op de Tolakkerweg’.

Tip
‘Er staan nu dertien verhalen op onze blog. Maar het gaan er sowieso meer worden. Misschien zijn er lezers van deze krant, die ons kunnen tippen. Met bepaalde herinneringen of zo, die bij ons in de vergetelheid geraakt zijn. Die herinneringen kunnen wellicht aanleiding voor ons zijn, om er verder in te duiken. We zijn er namelijk van overtuigd dat een deel van huidige inwoners van Hollandsche Rading het leuk en interessant vinden, om onze verhalen uit de oude doos te lezen. Dat gaat, denken we, zeker op voor de mensen die in het dorp zijn blijven hangen en die zich de jaren ’50 en ’60 nog goed weten te herinneren’. Zie de blog

www.grensstreekjes.com

V.l.n.r. Jan en Henk van Stipriaan
Henk en Jan in de achtertuin van Tolakkerweg 75.
Tolakkerweg 75 heet nog steeds ’t Krabbeke.
Met ma Noortje op de bosberg