Logo vierklank.nl
(Foto: Hans Lebbe / HLP images)
(Foto: Hans Lebbe / HLP images) (Foto: Hans Lebbe )

Varens en dennen

Een spel in de natuur van twee kleuren: groen en bruin. Toch maakt het bos een enorme indruk op je als je er staat. Het tapijt van de varens én de dennen die ‘keurig’ scheef staan, meebuigend met de wind. Een uitdaging voor een fotograaf om dit zó vast te leggen dat dit gevoel wordt overgebracht. Het zijn vooral de details en de kleuren van al die varenbladen en de vele stammen die je er uit moet tillen. Uiteindelijk ontstaat er een samenhangend geheel dat indruk maakt.

De foto is geïnspireerd op de schilderijen van David Hockney die een periode lang bossen schilderde. Hoewel in onze tijd landschappen ‘not-done’ zijn, tilde hij in zijn schilderijen landschappen uit boven het gangbare. Ook vallen in zijn werken de details in de begroeiing en de stammen op. Ik heb dit effect gevat in een foto die is gemaakt in Beukenburg gelegen tussen Bilthoven en Groenekan. In de nabewerking heb ik de details naar voren gehaald.

In de zomerperiode wordt er elke week een foto van de Bilthovense fotograaf Hans Lebbe gepubliceerd met zijn verhaal over plaats, achterliggende gedachte en gebruikte techniek.

Meer berichten