Logo vierklank.nl
Zangcoach Lea Zantinge (l) met haar pupil Amelie (m) en zusje Amber (r).
Zangcoach Lea Zantinge (l) met haar pupil Amelie (m) en zusje Amber (r). (Foto: )

Vioolspelende zusjes op Julianaschool

Viool spelen op 11-jarige leeftijd is één ding, maar als je zusje van negen jaar net zoveel talent heeft voor viool als jijzelf, dat komt wel heel weinig voor. En daar blijft het niet bij. De één zingt ook nog op hoog niveau, terwijl de ander haar tijd besteedt aan zeilen.

door Walter Eijndhoven

Van een vreemde hebben Amber (11 jaar) en de negenjarige Amélie hun muzikaliteit niet. Diverse familieleden hebben plezier in muziek maken en spelen viool en piano. Op vierjarige leeftijd ontdekt Amber dat zij de viool een mooi instrument vindt en mag zij beginnen met vioollessen. Ook haar twee jaar jongere zusje Amélie mag op vioolles en beiden ontdekken hun talent voor dit instrument.

Basis

‘Ik ben begonnen op een houten viooltje’, vertelt Amélie. ‘Het eerste jaar begint iedereen met een houten of plastic viool. Daar komt ook geen geluid uit. In die tijd leer je alleen de basis van het vasthouden van een viool en als deze een keer uit je handen valt is dat niet erg. Tijdens de basis leer je ook na te spelen op gehoor’.

Haar zusje Amber vult aan: ‘Elke dag oefenen wij minstens een uur en als iemand jarig is spelen wij samen een stuk. Gedurende het jaar spelen wij vier keer voor. De eerste keer is het heel spannend voor zoveel mensen te moeten spelen, maar nu zijn wij allebei gewend dat mensen naar ons luisteren. Hier op school spelen wij ook regelmatig’.

Zeilen

Naast vioolspelen is Amber ook vaak op het water te vinden. ‘Zeilen vind ik heel leuk. Lekker in je eigen bootje op het water. Ik heb een Optimist en daarmee zeil ik op de Loosdrechtse Plassen. Drie keer in de week oefen ik met een selectiegroepje in zeiltechnieken. Om ervaring op te doen, doe ik mee met de Dutch Youth Regatta. Een zeilwedstrijd, waar ook deelnemers uit andere Europese landen aan meedoen, waaronder België, Ierland, Duitsland, Zweden en vele andere landen. Ons team hoorde al drie keer tot de beste van Nederland. Ooit hoop ik net zo goed te worden als Marit Bouwmeester, mijn grote idool. In de toekomst lijkt het mij heel leuk om zeillessen te geven, als bijbaan’.

Zingen

Amélie speelt niet alleen viool, maar zingt daarnaast ook nog eens heel goed. ‘Iedere week krijg ik met een groepje van zeven kinderen les van zangdocente Lea Zantinge. Zij geeft les in Amersfoort’, vertelt Amélie. ‘Na de les krijgen wij oefeningen mee, om thuis mee aan de slag te gaan’. Behalve als docent bij Nationale Koren in Amersfoort en Utrecht, geeft Zantinge muziekles aan kleuters en geeft zij workshops aan jonge kinderen. Op het moment is zij actief in diverse schoolprojecten, waarbij het belang van goed muziekonderwijs in de basisschool centraal staat. Zantinge is erg tevreden over haar jonge pupil. Zantinge: ‘Amélie doet het uitstekend. Zij heeft echt talent en het is leuk om haar te zien groeien’.

Meer berichten