Logo vierklank.nl
Joanne Ronhaar hoopt dat veel fietsers weer hun weg weten te vinden door het mooie De Bilt.
Joanne Ronhaar hoopt dat veel fietsers weer hun weg weten te vinden door het mooie De Bilt.

Nieuwe fietsroute Biltsheerlijk

Voor wie van fietsen houdt in een mooie en gevarieerde omgeving, kan voor ideeën terecht op de ge-update website van Biltsheerlijk. Naast de vier bestaande routes door de gemeente De Bilt, kan de fietser ook voor een nieuwe dertien kilometer lange route kiezen door De Bilt, Utrecht Science Park, Bunnik en Zeist.

Alle vijf routes voeren de fietser door de mooiste Biltse landschappen, langs verschillende boerderijen, imkerijen, tuinderijen en molens. En voor wie trek krijgt van al dat getrap op de fiets, kan terecht bij diverse lokale producenten. Zin in een sorbet? Ga langs bij de ijsboerderij. Of koop onderweg vers geoogste groenten, kruiden of honing bij diverse lokale producenten. Het kan allemaal langs de diverse routes. ‘Alle fietsroutes zijn tussen circa tien en achttien kilometer lang’, vertelt Willy Douma, medeoprichtster van Biltsheerlijk. ‘De route in Westbroek is met achttien kilometer de langste route en voert dwars door Westbroek, Oud-Maarsseveen en Tienhoven’. ‘Natuurlijk hebben wij ook een korte route van slechts tien kilometer’, vult collega Joanne Ronhaar aan. ‘Deze fietstocht voert je door Maartensdijk, Bilthoven en Groenekan, langs onder andere Landwinkel Groenekan, Zuivelboerderij Boom en Bosch, Boerderij Eyckenstein en Agnes Kruiden’.

Landgoederenroute
Vanwege het succes van de vier bestaande routes volgde in het weekend van zaterdag 27 en zondag 28 juni een update van de routes, kreeg de website een nieuwe lay-out en werd een nieuwe route toegevoegd, een fietstocht van dertien kilometer door gemeente De Bilt, Bunnik en Zeist. Douma: ‘Deze nieuwe route gaat voornamelijk langs de landgoederen Amelisweerd, Vollenhove en Oostbroek, daarom noemen wij deze fietsroute ook wel de Landgoederenroute’.

Het startpunt van deze nieuwe route is Landwinkel De Hooierij, aan de Universiteitsweg in De Bilt, maar natuurlijk kun je ook op elk ander punt starten. Via de Landwinkel fiets je naar het Winkeltje van Oostbroek, in de voormalige orangerie van Landgoed Oostbroek. De route gaat verder langs fruitbedrijf Westeneng, de Moestuin Vollenhoven en Bloem in Beeld. In de tuin gonst het van de bijen en andere insecten en kan de bezoeker zijn/ haar eigen boeketten samenstellen. Het eindpunt van de route gaat langs De Biltse Boer, een boerderij waar ambachtelijk ijs wordt gemaakt. Ook de kids kunnen hier hun hart ophalen. Voor hen is een speelweide met schommel en trampoline en kunnen zij een kijkje nemen bij de koeien en hun kalfjes.

Ronhaar: ‘De route van Groenekan was voorheen acht kilometer, maar is uitgebreid naar 11 kilometer. Landschappelijk een heel mooie route door het Noorderpark en Fort Blauwkapel. Via deze vijf routes hoopt Stichting Biltsheerlijk de fietser een goed beeld te geven van de mooie omgeving in en rond gemeente De Bilt’.

App
De fietsroutes zijn beschikbaar voor jong en oud en variëren van elf tot achttien kilometer, met diverse stop- en rustpunten. Natuurlijk kan de fietser onderweg overal afstappen, want De Bilt heeft heel wat moois te bieden. Alle fietsroutes kunnen met elkaar worden verbonden. Als je geen app hebt, kun je de route direct van de website (www.biltsheerlijk.nl/fietsroutes) printen, maar natuurlijk heeft Biltsheerlijk ook een digitale versie van alle fietsroutes in de IZI Travel app. De app is te downloaden via diverse app-stores. Meer informatie over Biltsheerlijk is te vinden op hun website: www.biltsheerlijk.nl

door Walter Eijndhoven

Meer berichten