Logo vierklank.nl
Zes kunstenaars portretteren burgemeester Sjoerd Potters, terwijl beeldend kunstenaar Dioni ten Busschen aanspoort vooral zijn ziel te vatten op het doek.
Zes kunstenaars portretteren burgemeester Sjoerd Potters, terwijl beeldend kunstenaar Dioni ten Busschen aanspoort vooral zijn ziel te vatten op het doek. (Foto: )

Probeer de ziel te vatten… ‘

De grote vraag, waarop ik ondanks dertig jaar onderzoek naar de vrouwelijke ziel nog geen antwoord op heb gevonden, is: wat wil de vrouw?’ Zo sprak de Oostenrijkse psychiater Sigmund Freud rond 1900 vertwijfeld; maar ook de manlijke ziel kan ongrijpbaar én onbegrijpelijk zijn, maar daarom niet minder mooi en interessant.

Juist dit ‘vatten’ van de menselijke ziel is voor de Bilthovense beeldend kunstenaar Dioni ten Busschen de essentie als ze een portret maakt. Ze moedigde haar leerlingen tijdens het evenement ‘Sterren op het doek,’ dat afgelopen zaterdag in de Bilthovense Boekhandel door eigenaresse Ike Bekking werd georganiseerd, dan ook aan om door het masker van alle uiterlijkheden heen te kijken en de ware aard van de Bilthovense VIP vast te leggen op het doek.

Die VIP was niemand minder dan onze eigen burgemeester Sjoerd Potters, die zich belangeloos liet vereeuwigen door zes plaatselijke schilders, die hun cursusgeld voor deze schilderworkshop ten gunste lieten komen aan een door corona werkloos geworden lokale kunstenaar, die het geld, naar zeggen van de organisatrice, goed kon gebruiken. In ruil daarvoor belooft deze kunstenaar een ‘gezellig muzikaal optreden’ in een zorginstelling te verzorgen. En zo werd geld eerst kunst, toen weer geld en daarna weer kunst, of, zoals de Chinese filosoof Confucius rond 500 v.C. al zei: ‘De morele mens houdt van zijn ziel, de gewone van zijn bezit.’

(Peter Schlamilch)

Meer berichten