Logo vierklank.nl

Dat wil ik ‘effe’ kwijt…

De gemeente Utrecht wil gaan stoppen met het gescheiden inzamelen van plastic, blik en drankpakken. Deze kunnen gewoon bij het restafval gegooid worden om het vervolgens in de afvalverwerkingsfabriek alsnog te scheiden (De Utrechtse Internet Courant).

Een paar jaar geleden (VK 31 2017) heb ik in deze rubriek gereageerd op de invoering van de PMD kliko in deze gemeente, omdat ik dit een slecht en niet duurzaam idee vond. Sindsdien hebben we helaas allemaal zo'n grote kliko met oranje deksel gekregen die we met moeite maar voor de helft kunnen vullen. De meeste kliko's, die ik langs de kant van de weg wél vol zie, blijken deels gevuld met piepschuim van verpakkingsmateriaal (wat absoluut niet de bedoeling is). Ook bij de kleinere grijze kliko voor het restafval lukt het de meeste mensen niet om die voor meer dan de helft te vullen. Misschien wel in deze Corona-tijd als we veel in huis aan het klussen zijn.

De gemeente Utrecht is tot inkeer gekomen en wil ermee ophouden. Dat lijkt me een goed plan. Het scheiden van afval kan veel beter op een professionele manier op een afvalverwerking gebeuren dan bij ons in de huishoudens. Bij ons worden veel te veel fouten gemaakt en niet iedereen is even milieubewust. Het resultaat is dat de inhoud van de PMD kliko's op de afvalverwerking alsnog gecontroleerd moet worden. Allemaal volslagen zinloos en niet duurzaam.

Laat de gemeente De Bilt dit goede voorbeeld volgen en de wildgroei aan kliko's eindelijk inperken! Goedkoper én duurzamer.

Ronald Hoorman, Maartensdijk

Meer berichten